Сана Марин изгубила због журки и високе потрошње владе

0
марин

Сана Марин (foto: Profimedia)

Сана Марин изгубила због журки и високе потрошње владе

На парламентарним изборима у Финској, одржаним у недељу, победила је Национална коалициона партија са 20,8 одсто гласова, саопштило је финско министарство правде након пребројаних 100 одсто гласачких листића.

Победничка, десничарска партија коју предводи Петери Орпо, освојила је 20,8 одсто гласова и добила је 48 од укупно 200 места у новом парламенту.

Досадашња премијерка Сана Марин (37), која је била најмлађи председник владе у свету када је преузела дужност 2019, признала је изборни пораз а њена Социјалдемократска партија Финске доспела је на треће место са освојених 19,9 одсто гласова и 43 посланичка места. Друга је Финска партија, коју предводи Рика Пура, са 20,1 одсто гласова и освојила је 46 посланичких места.

На четвртом месту је Партија центра Финске са 11,3 одсто освојених гласова и 23 посланичка места, а затим следе Лева алијанса са 7,1 одсто и 11 места, Зелена лига са седам одсто и 13 места, Шведска народна партија са 4,3 одсто и девет места, Демохришц́ани са 4,2 одсто и пет места и партија Покрет сада са 2,4 одсто и једним посланичким местом, наводи ТАСС.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Остале странке нису прешле изборни цензус од 0,5 одсто гласова.

Парламентарни избори у Финској одржани су 2. априла, а резултати ће бити званично потврђени 5. априла, док нова скупштина почиње да ради 11. априла.

„Добили смо подршку и више места (у парламенту). То је изванредно постигнуће, иако данас нисмо били први”, рекла је досадашња премијерка по објављивању резултата јучерашњег гласања.

Прочитајте још:  Монд: Између осталих у НАТО-у, САД су „најнепријатељскије“ према чланству Украјине у Алијанси

Иако су је присталице у свету сматрали моделом прогресивног младог лидера нове генерације, Марин је била мета критика у Финској због склоности ка журкама и високој владиној потрошњи, оцењује Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *