Још једна победа Русије и Кине: Француска устукнула од петродолара

0
Кина

Кина

Још једна победа Русије и Кине: Француска устукнула од петродолара.

Енергетске компаније Француске (Тотал Енергиес) и Кине (ЦНООЦ) завршиле су први посао за продају течног природног гаса Кини, закључен у јуанима, пише РФИ.

Прочитајте још:  Медведев: Запад ће молити за преговоре о Украјини
65.000 тона ЛНГ-а из УАЕ које француска компанија продаје Кини означава важан корак у напорима Пекинга да поткопа амерички долар као главну валуту у трговини гасом и нафтом.

„Споразум је олакшао одређивање цена у више валута, поравнања и прекогранична плаћања “, рекао је Гуо Ксу, председник Шангајске берзе нафте и природног гаса, која је олакшала договор.

Ни Тотал Енергиес ни ЦНООЦ нису желели да детаљно коментаришу посао. И ово је очекивано.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Руска фабрика тестирала сексуалну орјентацију радника и лојалност Русији
Током значајне посете Ријаду у децембру 2022. године, кинески председник Си Ђинпинг позвао је земље Залива да користе Шангајску берзу као платформу за поравнање трансакција нафте и гаса у јуанима, подсећа РФИ. Очигледно, тај позив се чуо.

И ово није први елемент великог мозаика. Током протекле године Русија је такође конвертовала значајан део трговине у јуане и рубље, што је изазвало природно смањење удела долара и евра.

Прочитајте још:  Извор ВЧК-ОГПУа је именовао праве кориснике ПВК "Вагнера": Ко може да се окористи "пучем" у Русији
Током недавне посете председника Бразила Пекингу, постигнут је и договор о конверзији трговине између две земље у националне валуте.

Како РФИ истиче, пре свих промена, јуан је чинио само 2,7 одсто трансакција на тржишту нафте и гаса, док је удео америчког долара премашио 40 одсто. Сада је ова неравнотежа исправљена.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *