Лавров: Москва сматра Европску унију непријатељском организацијом

0
лавров, унију

Сергеј Лавров (Фото: Sputnik / Михаил Воскресенский)

Москва сматра Европску унију непријатељском организацијом јер њене земље чланице желе пораз Русије, пумпају Украјину оружјем и шаљу плаћенике у зону сукоба, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Европска унија је „изгубила” Русију али је сама крива за то, јер управо земље чланице Европске уније и њени лидери отворено говоре да је неопходно нанети Русији, како они кажу, стратешки пораз. Злочиначки кијевски режим пумпају оружјем и муницијом, шаљу у Украјину инструкторе и плаћенике. Из тих разлога Унију сматрамо непријатељском организацијом“, рекао је Лавров.

 

Руска страна је извукла неопходне закључке из ове ситуације стога ће, по речима Лаврова, као одговор на непријатељске потезе Москва „у случају потребе деловати оштро“, руководећи се националним интересима Русије и принципом реципроцитета који је општеприхваћен у дипломатској пракси.

Шеф руске дипломатије је објаснио да ће одлуке о будућности дијалога са ЕУ Русија доносити на основу интереса садржаним у новој концепцији спољне политике земље.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако Европљани у неком тренутку одустану од антируског курса и определе се за дијалог са Русијом уз узајамно поштовање, ми ћемо размотрити њихове предлоге и доносићемо одлуке на основу наших националних интереса које је одобрио руски председник Владимир Путин у новој Концепцији спољне политике Русије“, рекао је Лавров.

 

Он је додао да се географија његових путовања у иностранство променила, те да сада одражава „приоритете Русије на међународној арени“.

Русија је раније усвојила нову концепцију спољне политике у складу са измењеним околностима у свету и на међународној сцени. Како се наводи у документу, Русија може да употреби своје Оружане снаге за одбијање и спречавање напада на себе и своје савезнике, преноси Спутњик.

Прочитајте још:  Из Пентагона потврдили улазак руске војске у америчке базе у Нигеру

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *