“Вашингтон пост”: Оптужница против Трампа промениће америчку политику из корена

0
трамп, трампа

Доналд Трамп (Фото: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci)

Политичко лицемерје увек долази у двоструким верзијама. Републиканци који су 2016. узвикивали “Закључајте је!” о Хилари Клинтон сада се жале да кривично гоњење Доналда Трампа представља оружје његових политичких противника. Демократе које су републиканце свог тих узвика оптуживали за ауторитарност сада не могу да дочекају да Трампа виде на оптуженичкој клупи, пише у колумни за “Вашингтон пост” Рамеш Понуру.

Демократе су први пут биле у праву, а у наредним годинама можда ће зажалити што су позивали на процесуирање својих политичких противника. Чак и да је написана у меморандуму Бајденове кампање, ова оптужница тешко да би могла бити отвореније политичка.

Као што је Трамп позивао на правно процесуирање својих противника, тако се и њујоршки тужилац Алвин Браг кандидовао тврдећи да ће кривично гонити некадашњег председника. Ако оптужница поприми форму коју канцеларија тужиоца најављује већ годинама, биће речи не о судском случају, већ о мађионичарском трику за Трампове мрзитеље: “Гледајте како рок застарелости нестаје, како се прекршај претвара у кривично дело и како се за федерални прекршај суди на на државном нивоу”.

Чак је и Браг оклевао да подигне оптужницу, све док притисак јавности није постао исувише снажан, наводи аутор.

Када људи желе да оправдају спорне правне поступке против омражених личности, најчешће наводе пример Ал Капонеове затворске казне због пореске преваре. Али поступак против познатог чикашког мафијаша који није платио порез на стотине хиљада долара прихода био је јасан и недвосмислен, пошто је у озбиљан прекршај кажњен од стране надлежних власти. Случај против Трампа је далеко слабији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  САД захтева промену кинеског власништва ТикТока уз претњу забраном

Спекулације о политичким ефектима Бреговог чина су углавном бесмислене. Можда ће републикански гласачи на унутарпартијским изборима бити толико љути због лажних оптужби да ће подржати Трампа — иако плаћање љубавници да ћути, за шта Трампа оптужују, и није баш добар разлог да неко буде изабран за председника.

Можда ће, с друге стране, тужилаштво Трампову кандидатуру учинити још непривлачнијом него раније.

Дугорочни ефекат на америчку политику је ипак оно што највише забрињава, сматра аутор. Уколико га кривично гоњење које чак и неки од Трампових критичара сматрају неоснованим буде срушило, онда можемо очекивати више сумњивих судских гоњења политичара у обе странке.

Окружни тужиоци у деловима земље где републиканци доминирају могу бити једнако креативни као и они у Њујорку. Републикански бирачи би могли одлучније то да захтевају. Могли би да одлуче да никоме више није стало до грађанских норми које су некада спречавале бесмислено кривично гоњење – аргумент који је управо Брег учинио убедљивијим.

Све то би додатно деградирало нашу политику и смањило веру Американаца у правосудни систем. Поверење јавности у углавном непристрасно спровођење закона, посебно у случајевима који укључују политичаре, могло би да буде пољуљано дуго након избора 2024. године, сматра аутор.

То није “смрт и уништење” које је Трамп у свом стилу прогнозирао као резултат оптужнице. То је, пре, пропадање и опадање: убрзани губитак поверења у наше политичке и правне системе. Џејмс Медисон је упозорио да Американци не могу узети здраво за готово да ће изабрани званичници превазићи наше поделе: “Просвећени државници неће увек бити на челу. Поштено. Али да ли морају да не постоје?”.

Прочитајте још:  Брус Гањон: "Да би контролисали Арктик, САД желе да раскомадају Русију"

РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *