Војно-обавештајна служба Приштине – продужена рука америчке ЦИА

0
циа, служба

ЦИА (Фото:Depositphotos/yelo34)

Јасно је да косовска војно-безбедносна служба у најави треба да буде служба коју ће пре свега Американци користити за своје потребе, ангажујући њихове истрошене кадрове. Али када вам неко други формира овакве службе, то не може обавештајна служба какву имају озбиљне суверене државе, сматра Божидар Спасић.

Приштина je недавно усвојила је нацрт закона о Одбрамбено-обавештајно-безбедносној агенцији која ће, како тврди премијер привремених косовских институција Аљбин Курти, бити добра основа за изградњу војне обавештајне службе у циљу да је озакони и стави у међународне оквире и тако створи додатни доказ косовске „државности“.

Прсти Америке и ЦИА

Биши припадник службе државне безбедности Божидар Спасић каже да када америчке и других стране безбедносне структура некоме праве и раде на формирању овакве службе, то не може обавештајна служба какву имају озбиљне суверене државе.

„Они, односно, Американци и остали ће наравно, направити ту службу, и то по мерилима која њима одговарају. Али ноторна је чињеница да такве службе већ постоје на нашој окупираној територији Косову и Метохији и да они сада покушавају само да је обликују и озаконе као део обавештајног апарата који неће бити респектован. Јасно је да то треба да буде служба који ће пре свега Американци користити за своје потребе, ангажујући њихове истрошене кадрове из редова бивших пуковника, агента ЦИА и тако даље који ће обучавати и сигурно командовати одређеним структурама ове службе на Косову и Метохији, што ће им наравно, дебело наплаћивати,“ уверен је Спасић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Вештачка творевина

Симптоматично је каже Спасић што је Приштина најавила формирање ове службе непосредно после састанка у Охриду.
„Саопштавање баш после састанака у Охриду, да ће Аљбин Курти кроз овај закон да добије своју јаку обавештајну службу и то војну, као да желе да нам нагласе да они имају војску, као да наше службе не знају све то. Али, овде се ради о служби коју гледано кроз обавештајну праксу је у ствари вештачка, јер она нема тежину самим тим што није производ саме Приштине. Али, чињеница је да је њихов основни циљ шпијунирање територије Србије и то посебно тог јужног дела централне Србије али и северног дела Косова и Метохије,“ оцењује Спасић.
Улога те службе кад смо ми у питању, додаје наш саговорник, већ се видела из изреченог после посете америчког амбасадора Кристофера Хила југу Србије.

Прочитајте још:  Да ли се инфлација отима контроли

Нама не могу бити претња

„Хил је посетио општине са већинским албанским становништвом на југу Србије Бујановац, Прешево и Медвеђу и себи узео за право да им каже да ће са српском владом разговарати о њиховом положају и захтевима. Није јасно у ком својству он намерава да разговара о овој теми са српским руководством, с обзиром да су му сви саговорници међу Албанцима били посланици у нашем парламенту, дакле државни чиновници Србије. Но, задатак ЦИА и јесте да подрива и прави пометњу на начин који њима паше – мало са Албанцима са Југа, мало Србе на КиМ, и све је то део психолошког рата. Међутим, ова обавештајна служба Приштине не може нам бити безбедносна претња без обзира ко стоји иза ње јер ми имамо веома способне безбедносне кадрове и тактику,“ закључује Спасић.

Овим законом Косово ће иначе, како је предвиђено, дефинисати мисију, организацију, овлашћења и дужности Одбрамбено-обавештајно-безбедносне агенције (АМИС).

Она ће спроводи своје активности унутар и ван територије тзв. Косова у циљу подршке мисији Министарства одбране и Косовских безбедносних снага. Њено поље деловања унутар територије КиМ ће бити откривање и спречавање претњи које долазе изван.
Косовске нелегалне тајне службе

Пре 2008. године на Косову су постојале бар две нелегалне тајне службе ШИК (СХИК), и Институт за стратешка истраживања јавног мњења (КИПРЕД).

ШИК је вероватно настала као обавештајна агенција Ослободилачке војске Косова и њом су руководили челници странке Демократске партије Косова (ДПК), Хашим Тачи и Кадри Весељи.

Друга служба, дужег и помало необичног имена Институт за стратешка истраживања јавног мњења била је под контролом друге велике странке, Демократског савеза Косова Ибрахима Ругове. И њихови агенти су углавном били бивши борци, али по неким тумачењима, бирани су старији, некадашњи припадници југословенских служби безбедности.

Прочитајте још:  Предраг Кон, стручни сарадник компаније Фајзер (фото)

Када је Приштина једногласно прогласила независност било је неопходно безбедносни сектор ставити у законски оквир, и ове две службе су угашене 2008, а настала је Обавештајна агенција Косова.

Бранкица Ристић / Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *