Жиофре: Конференција о Степинцу без одобрења ЕП

0
степинац

Алојзије Степинац

Жиофре: Конференција о Степинцу без одобрења ЕП.

Прочитајте још:  Борељ: Београд и Приштина постигли договор
Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре истакао је у одговору на писмо које му је 20. марта упутио директор Института „Диана Будисављевић”, Гојко Рончевић Мраовић, да је организовање конференције посвећене Алојзију Степинцу у просторијама Европског парламента организовао појединац – посланик ЕП, без одобрења ЕП. „То није догађај у организацији нити уз одобрење Европског парламента као ни његовог руководства, већ је активност једног посланика”, навео је у одговору Жиофре. Према његовима речима, добри суседски односи и регионална сарадња формирају суштински део процеса стабилизације и придруживања као и процеса евроинтеграција. Они, истакао је, доприносе стабилности, помирењу и клими погодној за решавање отворених билатералних питања и наслеђа прошлости.

„ЕУ има јасан и принципијелан став о неопходности помирења и приступања ратним догађајима. Политички лидери у региону треба да предводе напоре у превазилажењу тешког наслеђа прошлости”, навео је Жиофре. Очекујемо да сви релевантни политички актери и институције одају почаст жртвама искреним промовисањем помирења, закључио је шеф делегације ЕУ у Србији у одговору директору Института „Диана Будисављевић”. Протестна писма Европском парламенту због одржавања конференције „Блажени Алојзије Степинац – сведочанство вере, истрајности и наде”, коју је 21. марта организовала посланица ЕП из Хрватске Жељана Зовко, упутили су оснивач Института „Диана Будисављевић” Гојко Рончевић Мраовић, дете логораш логора Јастребарско, као и институти, невладине организације и историчари из Италије, Канаде и САД који се баве културом сећања на страдања у НДХ.

Прочитајте још:  Зашто Сријемски бискупи-епископи СПЦ не прекрече и "фреску" Степинца где је приказан као светац?
Рончевић Мраовић је, у име Института „Диана Будисављевић” за истраживање дечјих логора смрти у Независној држави Хрватској, нагласио да осећа дужност и обавезу да им се обрати, као преживело дете логора Јастребарско, али и у име 74.000 деце брутално убијене у НДХ. Подсетио је да је био сведок разних мучења и зверстава усташа који су благосиљани од стране Степинца ишли у зверске походе вршећи разне злочине против човечности.

Јелена Филиповић/Политика

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *