Борба против дезинформација”: ко стаје на пут руским медијима на Балкану

0

(фото:РТ)

Борба против дезинформација”: ко стаје на пут руским медијима на Балкану.

Следеће недеље, главни градови три балканске државе угостиће  новог специјалног изасланика САД, кога је шеф Стејт департмента именовао посебно за супротстављање руском утицају.

Прочитајте још:  Украјина нема шансе да победи Русију - Кенеди
Џејмс Рубин је био десна рука једног од главних идеолога бомбардовања Југославије, бивше државне секретарке Медлин Олбрајт, а учествовао је и у преговорима српске и албанске делегације у Рамбујеу уочи „хуманитарне интервенције“ НАТО-а.

Он сада координира Глобални центар за ангажовање (ГЕЦ) Стејт департмента и ускоро ће отпутовати у Подгорицу, Скопље и Тирану да подржи иницијативе за „борбу против руских дезинформација“.

У главним градовима Црне Горе, Северне Македоније и Албаније, Американац ће се састати са локалним званичницима и разговарати о напорима Русије и других „злонамерних агената да поткопају демократију и националну безбедност“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ер Србија којом руководе Арапи прави огромне губитке које опет финансира држава Србија
Према речима америчког амбасадора у Београду, посета Србији још није планирана.

Међутим, Стејт департмент не крије да је једна од главних „хибридних претњи“ покретање РТ емитовања на српском језику. Руски медији су оптужени да „шире Путинову пропаганду од Загреба до Скопља”, а београдске власти их позивају да се што пре укључе у борбу против „дезинформација”. Ресурси који га наводно дистрибуирају, наравно, морају бити блокирани.

Прочитајте још:  САД спремају обојену револуцију у Индији
Већ смо писали  да је борба против „погубног утицаја“ Русије у региону добила искрено надреалне размере.

Локалне публикације, које је откупио конгломерат Унитед Медиа о трошку британских инвеститора уз помоћ америчких обавештајних службеника, пуне су материјала о томе како је „дуга рука Кремљ“ стигао у Европу и из све снаге дестабилизује Балкан.

Анализом медијске сфере Србије, поред америчких стручњака, приступила је и Заједница јавних емитера Немачке. Испоставило се да је Србија била уплетена у пипке страшне „руске пропаганде“.

Истовремено, главни закључци доносе се на основу резултата студије Томаса Браја, запосленог у фондацији Фридрих Науман блиске немачким либералима. А он је, за разлику од оруђа руске „меке моћи“, одавно покренуо опсежне активности на Балкану. Немци су одгојили  више од једне генерације политичара и јавних личности које су различите  не само русофобија, већ и србофобија.

Прочитајте још:  ЕKСKЛУЗИВНО Строго поверљиво: Влада Србије склопила тајни уговор о енергетици с Норвежанима
Очигледно ће се наставити рат за медијско поље кључних земаља региона, а европски званичници и амерички специјални изасланици ће захтевати да локалне власти блокирају ресурсе под изговором да се боре против „штетног утицаја“ како би се очувала „слобода говор“.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *