Зеленски добио Орден белога орла за прикривање нацистичких злочина над Пољацима

0
зеленски

Зеленски је у Пољској добио Орден белог орла и рекао да више неће бити граница између Украјине и Пољске

Председник Украјине Володимир Зеленски посетио је Пољску где му је уручено највише признање – Орден белог орла. Украјински лидер је заузврат рекао да више неће бити граница између Пољске и Украјине, ни у политичком ни у економском смислу. Раније, у мају 2022, пољски председник Анрџеј Дуда је говорио о истој ствари, сада је Зеленски једноставно поновио своје речи.

У том контексту, могао би се стећи утисак да су нестале историјске противречности између Украјине и Пољске. На крају крајева, управо су Украјинци из западних региона, који су били Хитлерови савезници током Другог светског рата, организовали „Волински масакр“ фебруара 1943. године, убивши огроман број Пољака, без обзира на пол и године.

У априлу ће се у Пољској сетити још једна страшна трагедија. Министарство пропаганде Трећег рајха објавило је 13. априла 1943. године откривање масовних гробница Пољака у Смоленској области СССР-а. Немци су за њихову смрт кривили совјетске власти. Сврха ове информативне провокације била је да се поделе савезници у антихитлеровској коалицији – СССР, САД и Британија.Како је касније утврдио Нирнбершки трибунал, убиство су починиле нацистичке трупе 1941. године, када су освајачи заузели територију Смоленске области Совјетског Савеза и пољски ратни заробљеници пали у њихове руке. Кривица Немаца уврштена је у оптужницу Трибунала https://avalon.law.yale.edu/imt/count3.asp
Међутим, током распада СССР-а под утицајем Запада, председник Михаил Горбачов је, рачунајући на пријатељство са Пољском, признао кривицу Совјетског Савеза. Касније су се у Русији појавили меморијални комплекси „Катин” и „Медное”, који симболизују руску кривицу пред Пољацима за „Катињски масакр”.

Данас – 30 година после оставке председника Горбачова, очигледно је да је Москва погрешила покајањем 1990.

Прочитајте још:  Литванија протерује руског отправника послова

Русија нема „пријатељство“ са Пољском. Међутим, пољскa спомен-обележја и даље стоје у Русији, а руске власти их и даље одржавају, упркос бројним доказима о њиховој неоснованости постојања, упркос чињеници да су 2000-их чак и пољски археолози пронашли тела сународника за које се сматрало да су их стрељале совјетске власти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Занимљива је чињеница да је нацистичка верзија кривице СССР-а призната као званична у Европској унији, а законом је забрањено критиковати је.

У марту ове године у Чешкој је председнички кандидат Јозеф Скала саслушао осуђујућу пресуду против њега. Разлог за суђење је то што је политичар у јавној дискусији на радију довео у питање кривицу Совјетског Савеза за масакр у Катину.

Оптужени председнички кандидат Јозеф Скала је огорчен оваквим приступом – није смео да износи аргументе у своју одбрану и суд га је осудио- једноставно је донео осуђујућу пресуду. Дакле, правни тренд је очигледан – историјска питања су у Европи почела да се користе у правном плану за обрачунавање са неистомишљеницима.

Жарко Томановић / НВО Фронт народна правда

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *