Траже да се Зоран Милановић прогласи „персоном нон грата” у БиХ

0
милановић

Зоран Милановић (EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Траже да се Зоран Милановић прогласи „персоном нон грата” у БиХ.

Председнику Хрватске Зорану Милановићу „одлично” иде вређање па би могла да се направи хронологија увреда у којој се сви могу пронаћи. У Хрватској, на многим местима и институцијама он је увелико и неформално „персона нон грата” због својих изјава и поступака. Али „круг одбојности” према њему се шири. За разлику од америчког председника чији су гафови ненамерни, хрватски председник их прави намерно и смишљено, а медији такве поступке радо бележе.

Прочитајте још:  СЛАВЕ ПОКОЉ СРБА У ОЛУЈИ: Црногорци поново шаљу изасланике у Книн
Партија демократског прогреса (ПДП) из БиХ сада је покренула иницијативу да се Зоран Милановић прогласи непожељном особом у Босни и Херцеговини због тога што је одликовао 103. бригаду ХВО-а у Дервенти.

Тај потез је изазвао оштра реагировања српских политичких странака у БиХ, уз објашњење како се та бригадаа терети за низ ратних злочина.

Прочитајте још:  Вучић се хвали неспособношћу српске дипломатије: Берлин ће преко Брисела водити главну реч о Косову
Председник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је како ова странка жели осуду због конкретних поступака Милановића, а не због службене политике Републике Хрватске или односа с хрватским народом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Милановић је несумњиво својим изјавама и понашањем повредио интересе, част и достојанство народа из РС, а самим тим и Босне и Херцеговине”, рекао је Бореновић.

Додао је како је Милановић, уз одликовање те јединице, упамћене по злу, Србе вређао називајући их шаком јада, опанчарима…

Тражи се и од свих институција, органа и званичника Републике Српске, њених представника у институцијама БиХ да не остварују службене или неслужбене сусрете, односно да избегавају било какав контакт с Милановићем. Ова обавеза се односи не само на простор Републике Српске и БиХ, него на било какве контакте, било где у свету.

У Дервенти је одржана и ванредна седница председништва Борачке организације Републике Српске на којој је најоштрије осуђено уручивање одликовања 103. бригади ХВО-а.

Прочитајте још:  Зоран Милановић: Војна помоћ Украјини правно упитна, ЕУ није одбрамбени савез
Председништво БОРС-а истакло је да овај чин представља тешку провокацију Срба из Посавине.

„Нико не сме организовати сличне скупове на којима ће афирмисати и величати оне који су над Србима чинили злочине. Уколико се ипак дрзну да учине тако нешто, Борачка организација ће бити спремна и неће дозволити одржавање – наведено је у закључцима са седнице које су једногласно подржали чланови Председништва БОРС-а. И оно предлаже да се Зоран Милановић прогласи непожељном особом у РС.

Овај и овакав захтев није нов. Група скупштинских одборника града Сарајева је својевремено тражила да се усвоји декларација по којој би Зоран Милановић због жестоких изјава о БиХ и о Бошњацима, био непожељан у главном граду Босне и Херцеговине „све док не промени мишљење”.

На један коментар да је “он за психијатрију”, Милановић је спремно одговорио: “Да, јесам, али за начелника…”

Озрен Милановић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *