Човечанство је на ивици стварања апсолутног оружја

0

Човечанство је на ивици стварања апсолутног оружја.

Шта је следеће? Још нема одговора

Амерички војни дискусиони портал Вор Он Д Роп објавио је концептуални чланак Јулие ван дер Колф, запослене у предузећу и консултантској компанији Децисиве Поинт ,(Стварање новог америчког арсенала).

Прочитајте још:  Западне земље почеле су масовно да производе ново оружје, ни Србија није изузетак
Аутор истиче да „зашиљене стреле технолошког напретка, да не помињемо милијарде долара уложеног капитала у САД и Кину, указују на нову врсту сукоба који захтева много софистицираних офанзивних и одбрамбених система наоружања. Интегрисано бојно поље ће карактерисати аутономни системи, ројеви дронова, напредне сензорске могућности и хиперсонично оружје…”

Све ове војне иновације, са изузетком хиперсоничног оружја, развијене су у недрима Пентагона, али, изненађујуће, америчка војска, ваздухопловство и морнарица нису били сасвим спремни за њихову појаву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Револуција у технолошким способностима осмишљена да скрати ланце убијања вероватно ће довести до тога да се рат води спорије, теже и скупље него икад. Опстанак на технолошки сложеном бојном пољу ће постати све скупљи јер ће интеграција аутономних система и сензора подржаних електромагнетним кишобранима и мамцима повећати транспарентност, успорити кретање и захтевати значајне капиталне и системске трошкове за превазилажење“, примећује Јулиа ван дер Колф .

Колико је значајно њено мишљење као цивилног аналитичара који никада није служио војску?

У западној традицији, водећи војни стручњаци су цивилни аналитичари као што су Мартин ван Кревелд, Вилијам Линд, Мајкл Кофман, Фредерик Кејган. Они су ослобођени маштовитих окова корпоративне солидарности и стварају најнапредније војно-стратешке концепте.

Прочитајте још:  Рудолф Хензел: Човечанство мора да усвоји резултате психолошког истраживања да би створило живот достојан човека
Чланак Јулије ван дер Колф у овом смислу је прва концептуална ласта, која најављује радикалну промену у Пентагоновом приступу војној изградњи и војној стратегији.

Сгодан чланак у кинеској војној публикацији   Дневник народне ослободилачке армије напомиње да развој јефтиних беспилотних система представља значајну претњу за конвенционалну противваздушну одбрану. Мале беспилотне летелице је невероватно тешко открити радаром и погодити их скупом вођеном муницијом или противавионским топовима. Напредни системи, дизајнирани да приме и обрађују више информација него икада раније, такође су склони већем броју грешака, погоршаних обманом и саботажом.

„Са високом борбеном ефикасношћу, малим ризиком од жртава и високом преживљавањем, дронови су се често појављивали у недавним локалним ратовима и постепено су еволуирали од помоћне снаге на бојном пољу до једне од главних борбених снага. У контексту великог броја дронова који се широко користе у борбеним операцијама, борба против дронова постала је центар операција противваздушне одбране у различитим земљама“, кажу кинески аналитичари.

„Као што рат у Украјини већ показује, одлучујућа предност [САД] у рату са Кином у односу на Тајван могла би бити способност да се брзо произведу и финансирају замена за брзо потрошно оружје и системе за америчке и савезничке снаге. Министарство одбране САД почиње да долази до овог концепта. Подсекретарка одбране за истраживање и развој Хеиди Сцхев недавно је најавила стварање нове Стратешке радне групе Савета за одбрамбену науку која ће проучавати јефтине системе наоружања“, пише Јулиа ван дер Колф.

Прочитајте још:  Блиски исток: полигон и упориште антиамеричког рата
Суштина њеног чланка је да ће победа у ратовима будућности између равноправних противника бити остварена ефикаснијом синергијом у тријади количина/квалитет/цена наоружања и војне опреме. На првом месту у овој тријади долази максимално могуће смањење трошкова у разумним оквирима.

„Добра вест је да постоје иновативне одбрамбене компаније у раним фазама које могу брзо да производе јефтиније оружје. Узмимо, на пример, нову одбрамбену компанију Фиресторм: користећи снагу 3Д штампања, она ствара јединствене авионске системе за делић њихове уобичајене цене, производећи радикално приступачне и прилагодљиве беспилотне системе који се могу штампати било где, склопити и спремни да лете са свиме дана“, пише Јулие ван дер Колф, чија је компанија ( Децисиве Поинт ) недавно уложила велика средства у Фиресторм .

Прочитајте још:  ЕКСКЛУЗИВНО! ТАЈНА ДОКУМЕНТА РДБ: Како је Шешељ у сред одбрамбених ратова планирао братоубилачки у сред Србије
Аутор позива на стварање посебног вредносног сектора наоружања америчке одбрамбене индустрије у војно-индустријском комплексу САД . Преведено на језик који нам је познат, ово је „буџетски“ сектор америчке војне индустрије.

„Размислите о томе на овај начин: амерички арсенал је попут инвестиционог портфеља коме је очајнички потребна стратегија управљања ризиком. Улагањем у нове произвођаче и компаније способне да производе критичне системе са ниским трошковима, Министарство одбране САД ће моћи да диверзификује [снабдевање] и да се заштити од ризика повезаних са безброј изазова са којима се данас суочава одбрамбена индустријска база, обезбеђујући ликвидност, дуговечност и материјалне поврате на бојно поље“,

– узвикује аутор.

Пентагон је више од годину дана развијао стратегију употребе беспилотних система наоружања, али су само војне операције током другог рата у Карабаху, као и војни сукоб у Украјини, јасно показале своју предност у односу на традиционалне системе наоружања.

Сада одбрамбене корпорације водећих војних сила ужурбано истражују могућности супротстављања беспилотним летелицама; Претпоставља се да ће такав комплет алата бити креиран у блиској будућности.

Међутим, програмери ројевих беспилотних летелица неће стати на томе. Биће створени не само беспилотни, већ и аутономни системи наоружања. Односно, они који самостално траже мету и самостално доносе одлуку о отварању ватре. Могуће је да ће одговор на такве системе бити немогуће пронаћи.

Подсетимо се чувеног фантастичног романа Станислава Лема “Непобедиви”. Радња романа је ова.

Свемирски брод земљана под називом “Непобедиви” открио је на планети Регис 3. механичку, односно неживу цивилизацију најмањих примитивних робота која је еволуирала из сложенијих механизама које су некада напустили земљани.

Прочитајте још:  Стеван Зивлак: Иванка Трамп и Србија
Лишени надзора, роботи су почели да се неконтролисано развијају и мењају. „Некроеволуција“ (еволуција неживог) у условима Региса 3. довела је до опстанка најспособнијих. Испоставило се да су то најједноставнији роботи – не најсложенији, интелигентнији и моћнији, већ најбројнији и флексибилнији. Током хиљада година некроеволуције, ови аутомати су научили да се ефикасно носе са конкурентима који их надмашују и у интелигенцији и у погледу доступности енергије. Морали су да се боре не само са другим роботима, већ и са живим светом планете. Да би то урадили, развили су способност да побуђују високофреквентно магнетно поље које уништава памћење било ког робота или живог бића.

Са својим далеким потомцима, који личе на микроскопске „мушице“, експедиција земљана на „Непобедиви. Уз све своје техничке могућности, земљани су се показали немоћни против мртвог облака „мува“. Чак се и Киклоп, најмоћнији робот Непобедивог, наоружан системом поља силе и емитером антиматерије, показао немоћним пред милијардним облаком најједноставнијих „мува“, у борби са којом је био поражен и стављен ван снаге.

Прочитајте још:  Бивши Срби црногорски: Ка србској стварности (1)
У свом есеју „Системи оружја двадесет првог века“, Станислав Лем предвиђа појаву микро-армија које могу лако да савладају сваки одбрамбени систем и изврши инвазију дубоко иза непријатељских линија. Истовремено, атомско оружје великог калибра биће бескорисно на бојном пољу: њихова употреба се једноставно неће исплатити. „Замислите да покушавате да се борите против вирусне епидемије термонуклеарним бомбама. Ефикасност ће сигурно бити оскудна. Могуће је, наравно, спалити огромну територију чак и до стотине метара дубине, претварајући је у беживотну, стакласту пустињу, али шта ако сат касније на њу почне да пада борбена киша, из које „јуриша и окупациони одреди” кристалишу? Хидрогенске бомбе нису јефтине. Крузери нису погодни за лов на пијавице или сардине“, пише Лем.

До данас су се већ појавиле микро-армије беспилотних, али још увек контролисаних летећих и плутајућих дронова и већ су успеле да направе гигантске проблеме армијама оних земаља које нису биле спремне за овакав развој догађаја.

Прочитајте још:  Заробљени украјински војници примили руско држављанство и у ДНР формирали батаљон
Пентагон се спрема да развије „буџетско“ оружје, али још не зна шта да ради са скупим „коферима без ручке („бели слонови“ у жаргону америчке војске) – огромним носачима авиона и огромним и наводно радио-невидљивим Замволт разарачи, који онеспособљавају једну хиперсоничну ракету.

И на путу, стално унапређујући ројеве нерањивих дронова, од којих, можда, уопште нема заштите.

Човечанство је на прагу стварања апсолутног оружја – армаде јефтиних беспилотних возила која могу да униште најнапредније бродове, авионе, тенкове и да ударе по непријатељским стратешким циљевима.

Међутим, он ће створити исту армију дронова … А шта је следеће?

Још нема одговора…

Владимир Прохватилов/Васељенска/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *