Кфор, КБС и Еулекс вежбају разбијање потенцијалних протеста на северу?

0

Кфор, КБС и Еулекс вежбају разбијање потенцијалних протеста на северу?

Заједничка вежба Кфора, Еулекса, Косовских снагa безбедности и удружених тимова за разбијање масе и нереда, под интересантним именом „Златна сабља 2023.“ која се изводи на Косову и Метохији је разрађивања сценарија ако дође до потенцијалног излива незадовољства Срба због намере Приштине да одржи најављене локалне изборе на северу.
Ово је мишљење професора др Митра Ковача, генерал-мајора у пензији и директора Евроазијског безбедносног форума на вежбе које је најавио Кфор у кампу Ново Село на Косову и Метохији.

Тест брзе интервенције у случају кризног сценарија

Прочитајте још:  Шиптари поручују: Неће бити српских председничких избора, ни 3. априла ни убудуће
Ковач сматра да је њихова намера јасна посебно јер је у склопу вежби и тестирање процедуре и спремности за брзо распоређивање снага у случају потенцијално кризног сценарија.
„Не мислим да је ово случајност узимајући у обзир да се све дешава у данима великог православног празника Васкрса и непуних десет дана уочи најављених приштинских локалних избора на северу Космета без учешћа Срба. Мислим да Приштина и Кфор разрађују нека могућа сценарија, наравно уз сагласност Америке и водећих земаља Запада да кроз потенцијално насиље спроведе, односно, омогући Приштини да одржи ове лажне изборе“, оцењује Ковач.

Срљање у нову кризу

Прочитајте још:  ЗЛАТНО ДОБА СРБИЈЕ?! Гориво поново поскупљује
По његовим речима, Кфор је очигледно изгубио своју неутралну функцију самим тим што је дозволио да се специјалне јединце РОСУ стационирају на северу без одобрења Срба и док Приштина инсистира да нема одлагања избора.
„То је срљање у нову кризу и верујем да је ова вежба повезана и са тим, да уколико Срби буду негодовали да имају приправне снаге да делују“, уверен је Ковач.
По његовим речима, Србија би требало да пред Саветом безбедности Уједињених нација озбиљно потегне питање неутралности мисија Кфора.
„Периодично када је подгрејана ситуација на КиМ, онда према информацијама, надлежни центри НАТО-а преко Кфора иницирају и те такозване вежбе које имају и за циљ да медијски делују на Србе на простору КиМ и да им дају до знања да су ту, иако се на жалост нигде не појављују када ситуација ескалира“, каже Ковач.

Питање Кфора ставити пред СБ УН

Ковач подсећа и да их није било када су јединице РОСУ улазиле у северну Митровицу, да их зауставе, иако се зна да те јединице не могу да иду тамо и тамо бораве без одобрења Кфора и српских представника.
„Ми треба да од Уједињених нација тражимо да у састав Кфора уђу војници оних држава које су неутралне, јер верујем да само тако ова мисија може да обави своју функцију“, додаје он.
Иначе, Кфор је ову вежбу назвао тренингом којим се одржава висок ниво спремности својих јединица у координационим мерама између команданата на различитим нивоима.
Прочитајте још:  Лајчак: Статут ЗСО мора бити прихватљив за обе стране
На територији јужне српске покрајине Кфор делује у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности
Прочитајте још:  Нови удар Алише Кернс на СПЦ: Манастир Бањска представили као гнездо "српских терориста"
 из 1999. године, с циљем да осигура безбедно и сигурно окружење, као и слободу кретања за све заједнице на Косову и Метохији.
Бранкица Ристић/Спутњик
Бонус видео
https://youtu.be/7RdTz09D19c

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *