Да ли су повољнији кредити у динарима или у еврима

1
плате

Shutterstcok

Да ли су повољнији кредити у динарима или у еврима.

Раст еурибора више није вест и колико ће још расти – то не могу да кажу ни највећи познаваоци економије. Управо та неизвесност брине грађане који имају кредите или тек планирају да се задужују. То не чуди с обзиром на то да су већ имали непријатно искуство са кредитима који су били индексирани у швајцарским францима. Како наводе на финансијском порталу „Каматица”, само овај пример би већину људи у будућности могао поколебати приликом узимања кредита који су индексирани у страној валути.

– Ипак, људи и даље узимају кредите који су индексирани, најчешће у еврима, и већина нема проблема са отплатом и не деси им се ништа драматично током отплате кредита. Разлог је и у томе да банке углавном нуде повољније камате за кредите који су везани за неку инострану валуту, па то најчешће привуче људе да се одлуче за куповину баш тог кредита – наводе на овом порталу. На питање да ли се у овом тренутку исплати узети кредит који је, на пример, индексиран у еврима или је боље држати се динарских позајмица, они кажу да је то лична одлука, али да је њихов савет да се пре доношења одлуке добро информишу о свим детаљима кредита и упореде понуде више банака. Тек у том случају ће, кажу, имати шансу да изаберу најповољнији кеш, стамбени или кредит за рефинансирање.

– Уколико се одлуче за кредит који је везан за неку страну валуту у односу на динарске кредите, потребно је да обрате пажњу на неколико ствари. Уколико подижу кредит са варијабилном каматом, требало би да сазнају колико често се мења рата. Затим да се распитају каква су у недавној прошлости била кретања курса валуте у којој желе да подигну кредит, као и какве су прогнозе за наредни период – наводе из „Каматице”.

Прочитајте још:  Ништа више неће бити исто: Рађа се нови свет - Србија не сме да одустане под притиском Запада

Они додају да би потрошачи требало да се распитају какав је куповни и продајни курс те валуте у банци у којој планирају да узму кредит, јер банке често немају исти курс као мењачнице, с обзиром на то да не морају да се придржавају званичног средњег курса НБС. И на крају, саветују финансијски стручњаци, уколико им је зарада везана за страну валуту која није нарочито честа у Србији, било би добро да се у банци распитају да ли постоји могућност да кредит буде везан за ту валуту. Финансијски саветници кажу да је у случају кредита у динарима предност то што није потребно учешће, без обзира да ли је реч о готовинском или ауто-кредиту. Затим, нема опасности од раста вредности евра – кредит се узима у динарима и враћа се у динарима. Кретање курса евра, дакле, апсолутно нема утицаја на рату. Мана оваквог кредита јесте то што су високе каматне стопе. Када је реч о еврокредитима, осим мање каматне стопе, предност овог задуживања у односу на динарске кредите јесте то што укупан износ који клијент враћа на име камате за цео период трајања кредита значајно је мања. Са друге стране обавезно је учешће и клијент има ризик од скока евра (ако је реч о еврокредиту), јер рате плаћа у динарима, али је везана за курс евра. По актуелним прописима у Србији се сви кредити, па и они везани за евро, увек исплаћују и отплаћују у динарима, а не у страној валути. Индексација кредита у еврима значи да се план отплате кредита прави у еврима, али се рате измирују у динарима, по средњем курсу Народне банке Србије на датум доспећа рате.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Очитавање ковид сертификата донедавно откривало податке грађана Србије

Јелица Антељ/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *