Пољска жели више америчких војника на својој територији

0
тероторији

Фото: Гетти Имагес/НурПхото/Цонтрибутор

Пољски министар спољних послова Збигњев Рау је на састанку Сејма изнео задатке спољне политике земље у 2023. години. Један од главних је постизање сталног присуства америчких трупа на својој територији. У том контексту била је и посета премијера Матеуша Моравјецког Сједињеним Државама . Снаге Алијансе се гомилају на пољским границама, Варшава настоји да постане главни савезник Вашингтона у Европи и НАТО-у. Детаљи – у материјалу “Известија”.

Извештај о спољној политици

„Америчка противракетна одбрамбена база у Реџикову ће ускоро достићи оперативну спремност у Пољској. Стална напредна команда петог корпуса америчке армије пребачена је у Пољску. Тражићемо системско стално присуство америчких трупа на нашој територији“, започео је свој извештај о задацима спољне политике Пољске Збигњев Рау, министар спољних послова земље.

Сада у републици има више од 10.000 војника НАТО-а на ротационој основи, од којих су већина амерички војници. Поред тога, према речима премијера Матеуша Моравјецког, потпредседница САД Камала Харис обећала је да ће распоредити још неколико хиљада америчких војника у Пољској.

У извештају се наводи и да ће Варшава подржати предлоге да се укине Оснивачки акт Русија-НАТО, који је потписан 1997. године. Према Рауовим речима, од 2007. „највећа претња миру у Европи долази од руске политике”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шеф пољског министарства спољних послова је нагласио да „руска агресија треба да доведе до размишљања о фундаменталним питањима за сваког учесника у међународном систему“. Према његовим речима, Пољска игра важну улогу и на регионалном и на глобалном нивоу. Поред тога, она има посебну обавезу према алијанси, што је одређено географским положајем земље. Рау је додао да за Пољску, која, као једина чланица НАТО-а и ЕУ, дели границе са Русијом, Белорусијом и Украјином , то „има димензију егзистенцијалне рефлексије“.

Министар спољних послова је истакао да је Варшава, поуздана чланица и партнер Северноатлантске алијансе и НАТО-а више од 70 година, најефикаснији инструмент за заштиту мира у Европи. Он је нагласио да је Пољска у односима са САД суверени партнер, а никако „ексклузивни потрошач безбедности“.

Американци су сигурнији

Рауов извештај прокоментарисао је пољски председник Анџеј Дуда. Према његовим речима, најбољи начин да се обезбеди глобална безбедност биће Американци.

„Ако неко може да гарантује безбедност нашег дела Европе у ширем, глобалном смислу, а не само на индивидуалној основи, то је суперсила која данас има највећу војску на свету и највећи војни потенцијал, тј. Америка. Данас су они земља која највише подржава Украјину у њеној одбрани. Ми смо на челу ове подршке јер су Велика Британија и Пољска најснажније присталице [Кијева] заједно са САД“, рекао је политичар.

Прочитајте још:  РТ: Злато би могло бити у следећој рунди санкција против Русије

У позадини ових изјава догодила се посета премијера Матеуша Моравјецког Сједињеним Државама. Ушавши у дописну дебату са француским председником Емануелом Макроном, који је позвао на већу европску аутономију од САД, шеф пољске владе је, напротив, позвао ЕУ да се што више приближи Вашингтону.

„Уместо изградње стратешке аутономије од Сједињених Држава, предлажем стратешко партнерство. Не видим алтернативу стварању још ближег савеза са Американцима. Ако земље на западу Пољске то мање разумеју, онда је то вероватно због историјских околности“, рекао је он.

Варшава је , наводи Политико, „инсистирала на размештању америчких трупа на својој територији, а недавно је закључила и нове уговоре о снабдевању америчким оружјем“. Ове године Пољска је потписала уговор од 1,4 милијарде евра за куповину серије тенкова Абрамс, а такође је одлучила да потроши 4,6 милијарди долара на модерне борбене авионе Ф-35.

„За разлику од Француске, која је деценијама негодовала због ослањања Европе на Сједињене Државе за своју безбедност, Пољска је један од најчвршћих америчких савезника на континенту“, закључује се у публикацији.

Према речима Моравјецког, 14 тенкова Абрамс ће стићи у Пољску најкасније до јуна ове године. Укупно, Варшава је наручила 250 нових тенкова поред 116 модернизованих. Осим тога, он је у говору у Вашингтону рекао да његова земља настоји да постане главни сервисни центар америчких Абрамса у Европи.

Уочи свог одласка у Сједињене Државе, Моравјецки је приметио да ће складишта оружја НАТО-а која се стварају у Пољској постати „логистичко позадинско” источног крила НАТО-а.

„Неколико хиљада комада војне опреме НАТО-а биће ускладиштено у Повиџу и неким другим местима у Пољској. То су тенкови, борбена возила пешадије, разне врсте наоружања, које ће вам омогућити да брзо активирате источни бок НАТО-а, ако постоји таква потреба“, објаснио је шеф владе.

Министар одбране земље Мариусз Бласзцзак потврдио је да се у Повидзиеју већ појавила база за материјалну подршку америчких трупа. Раније је такође известио да постоји америчка авијацијска бригада наоружана јуришним хеликоптерима типа Апачи. Прошлог лета је амерички амбасадор у Пољској Марек Бжежински рекао да Вашингтон планира да изгради 110 војних објеката у републици у року од десет година.ж

Важан савезник

Од посебног геополитичког значаја за Пољску је сада чињеница да је република постала кључна логистичка карика у ланцу помоћи коју западне земље пружају Украјини.

Прочитајте још:  Либерална елита укорењена свуда торпедује све Путинове хуманитарне реформе

„Пољска је постала један од најважнијих савезника Украјине, а приступ њеним путевима, железницама и аеродромима је кључан за добијање оружја, муниције и друге помоћи Украјини“, пише Политико. Пре тога, Пољска је важила за „најмаргиналнију чланицу клуба западних земаља због проблема са кршењем владавине права“, примећује лист. „Међутим, ово је помогло да се промени перцепција Пољске, која се сада сматра кључном земљом у НАТО-у“, наводи се у публикацији.

Осим тога, Варшава, активна у конфронтацији са Руском Федерацијом, тврди да је европски лидер у украјинском сукобу. „Стара Европа је веровала у споразум са Русијом, а стара Европа је пропала. Али постоји нова Европа, Европа која памти шта је руски комунизам. А Пољска је лидер ове нове Европе“, рекао је Моравјецки.

Упркос тако гласним изјавама, ствари за Пољску не иду тако глатко унутар ЕУ. Уочи се сазнало да је Европска комисија одбила захтев пољских власти, које су покушавале да из земље уклоне казне од милион евра дневно због непоштовања услова за ликвидацију дисциплинске коморе судија. Брисел је одлучио да Варшава није испоштовала одлуку суда, па ће средства земље из фондова засад остати замрзнута, а казне ће поново бити отписане.

Потврда регионалног значаја

На позадини изјава из Варшаве, шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин је на састанку са белоруским председником Александром Лукашенком рекао да Пољска чека добар тренутак да преузме контролу над неким украјинским територијама.

„Руководство Пољске не може да одустане од планова да врати земље Западне Украјине. Пољска је заинтересована за колапс Украјине“, рекао је он.

Крајем априла прошле године Савет безбедности РФ је, позивајући се на обавештајне податке, известио да Вашингтон и Варшава развијају план за успостављање контроле Пољске над својим „историјским поседима“ у Украјини. Како је навео Наришкин, Варшава жели да пошаље трупе у западне регионе Украјине под слоганом њихове „заштите од руске агресије“.

– За Пољску је ово веома тешко, али на неки начин егзистенцијално питање везано за неку врсту историјске освете усмерене управо против Русије. Украјинске територије су пољским националистима увек представљане и као монета за преговарање и као потврда њиховог регионалног значаја “, рекла је Наталија Еремина, доктор политичких наука, професор Универзитета у Санкт Петербургу, у интервјуу за „Известија“.

По њеном мишљењу, за Пољску је важно да добије одобрење своје спољне политике од САД. А за партнере у ЕУ – да своје ширење затворе у љуску „обнове реда, демократије и ширења европских вредности“.

– Пољацима би у овом смислу најпријатније било да добију територије без ризика и штете по себе. А такав сценарио се јасно види у случају успешних војних операција Украјине, која ће, истовремено, у потпуности зависити од савезника. Пољаци бар могу да предложе укључивање ових територија за спровођење, на пример, економских програма, а могу уследити и друге акције, све до референдума на територији Западне Украјине, сматра политиколог.

Прочитајте још:  Истина о руским војницима у Украјини: како се руски војници односе према цивилима (ВИДЕО)

Специјалиста додаје да ће у овом случају земља престати да постоји.

„У таквој конфигурацији Украјина неће постојати. Тако се испоставља да се лако може распасти дуж вештачких шавова. Међутим, уз активну спољну политику Русије и њено војно напредовање, Пољаци се можда плаше да поставе такво питање, резимирао је експерт у интервјуу за Известија.

Сви то разумеју

Пољска није увек била главни савезник Вашингтона у ЕУ. Како је приметио Дмитриј Офицеров-Белски, виши истраживач ИМЕМО РАС, Сједињене Државе су држале највеће контингенте у Немачкој. Педесетих година прошлог века присуство америчких трупа достигло је 450 хиљада људи. Након завршетка Хладног рата, америчка база је смањена, али је војска и даље претежно остала у овој земљи. Тренутна ситуација указује на присуство америчких војника на источним границама НАТО-а, истакао је експерт.

Истовремено, сви разумеју да саме трупе не представљају импресивну снагу , додаје извор.

– Нису довољне за офанзивна дејства, а нису довољне ни за одбрану. Али за Пољску ће значајно америчко присуство бити показатељ посебног статуса, јер је Варшава сада најближи партнер Вашингтона у Европској унији. Ако хипотетички замислимо да је Пољска увучена у сукоб и руски удари на земљу, онда би смрт америчких војника стационираних у држави постала мотив за улазак САД у сукоб, сматра Полонист.

Дмитриј Офицеров-Белски напомиње да су све стране тога свесне.

Пољска се редовно свађа са Бриселом. Иако је немогуће искључити предизборни моменат. Пољски политичари пре избора обично прибегавају ведрији реторици, али без значајнијих иновација. Овога пута ће пољске власти највероватније, као и обично, показати да земља није изгубила суверенитет у Европској унији и да се неће савијати под бриселску бирократију, сигуран је стручњак.

Политиколог објашњава да постоје политички аспекти у жељи Пољске да ојача своју војску и добије америчко присуство:

– Чак мислим да они преовладавају одбрамбеним. Пољаци би да трљају нос на Немце да би Американци генерално премештали трупе са немачке територије. То би постало веома симболично и показало би свима да Варшава сада игра једну од главних улога.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *