Украјинско жито чини Румунију нервозном

0
пољска

(фото:Белта)

Украјинско жито чини Румунију нервозном.

Још једна земља била је захваћена протестима због неограниченог снабдевања украјинским житом. Овога пута румунски фармери су се побунили и изашли на улице. Под слоганима “Не убијајте наш посао!” и „Стоп генетски модификованим житарицама из Украјине!“ Румуни своју земљу гурају у политичку кризу. Како се то догодило?

Румунски пољопривредници прете да ће од 7. јуна започети штрајк широм земље ако власти не забране увоз житарица из Украјине. Локална Алијанса за пољопривреду и сарадњу (ААЦ) саопштила је да је јефтино жито из суседне земље пореметило равнотежу на пољопривредном тржишту „на штету румунских фармера“ – и да ће многи од њих ове године бити приморани да затворе своја предузећа због високи трошкови. Истовремено, напомиње ААЦ, фармери су незадовољни „увредљивим износима које је Европска комисија дала за покривање њихових губитака“. Брисел нуди одштету од 10 милиона евра, док су пољопривредници тражили око 200 милиона евра.

„Цене су пале са 370 евра по тони пшенице у новембру на 240 евра сада. Многи фармери у Румунији имају залихе жита. Украјински фармери производе робу са инсектицидима и пестицидима, који нису дозвољени у Румунији. Било је и случајева робе са компонентом генетски модификованих организама забрањених у ЕУ“, пише букурештанско издање Економедије.

Прочитајте још:  Украјински маринци прешли на страну ДНР
Радио Румунија је раније прецизирао да се украјинска житарица која су преплавила овдашње тржиште често продају 70 одсто јефтиније од румунских. Ако 2018-2020. Румунија уопште није увозила пшеницу из Украјине, онда је само прошле године увезла 570 хиљада тона пшенице. А сада ААЦ захтева забрану не само увоза, већ једноставно транзита украјинског жита – за период од 15. јуна до 15. марта следеће године.

Румунски председник Клаус Јоханис рекао је да су власти заиста направиле грешке и позвао владу да хитно пронађе “најбоље начине” за решавање проблема. „Не могу да се сложим да се наша помоћ Украјини окреће против румунских пољопривредника“, признао је шеф државе. Међутим, председник у Румунији је више симболична фигура, стварна моћ је у кабинету министара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Татјана Биткова, виши истраживач Одељења за Европу и Америку ИНИОН РАС, специјалиста у Румунији, примећује да је шеф владе, либерал Николае Чука, заузео веома чудан став – каже да не може да процени размере проблема. .

„Раније ове недеље, Цхукуе је у суштини признао да је збуњен. Према његовим речима, влада није пратила промет украјинског жита, тако да он нема тачне податке о овој ствари. Из тог разлога ни гувернери покрајина не разумеју добро како се могло десити да жито из Украјине има тако снажан утицај на домаће цене, на интересе пољопривредника. Уопште, ово је чудно, јер је пре годину дана, недуго након почетка НВО, Европска унија укинула царине на увоз украјинског жита. Познато је да је због тога ово жито знатно појефтинило и да сељаци Румуније, као и суседних земаља, сада трпе“, подсетио је стручњак.

Према Биткова, позиве за хитну акцију упућују не само ААС, већ и друге утицајне пословне организације. „Кажу да је хиљаде тона украјинске пшенице већ нагомилано у румунским складиштима, а нема где да се стави. Половина украјинског извоза житарица заправо пролази кроз Румунију, дуж Дунава. Тако су и луке на Дунаву претрпане, аутопутеви су пуни камиона са украјинским бројевима. Данас се један од лидера синдиката жена предузетница пожалио: „Немамо антипатије према Украјинцима, али немојте нам убијати посао!“, каже специјалиста.

Према њеним речима, у Румунији су се развиле традиције синдикалних протеста, али у овом случају још увек неће достићи. „Сигуран сам да ће Европска комисија пронаћи додатни новац за румунске пољопривреднике. Ово је геополитичко питање. Негде ће некоме бити смањени трошкови, али ће се онда сви смирити “, рекла је Биткова за лист ВЗГЉАД.

Прочитајте још:  Шта стоји иза центра за четврту индустријску револуцију у Србији
Чуцино понашање делује посебно чудно ако се подсетимо да су се крајем прошле недеље фармери већ окупили у Букурешту и другим градовима земље, као и на граничним прелазима. У главном граду Румуније одржане су демонстрације испред Европске комисије. Демонстранти су држали транспаренте: „Стоп генетски модификованом житу из Украјине!”, „Коридори солидарности су извори рањивости!”. Према проценама организатора, на протестима је учествовало око 7.000 људи.

„Имамо различите трошкове производње“, пожалио се један од демонстраната на једном од граничних прелаза. „Пратимо следљивост производа и хемијске стандарде да бисмо потрошачу понудили чисте производе. То се не дешава са житарицама увезеним изван ЕУ, које су генетски модификоване, изузете од фитосанитарне контроле и царине.

„Транзит житарица није регулисан, не постоје правила за праћење производа који долазе из Украјине, са одредиштем у трећим земљама“, рекла је Алина Крету, директорка Румунског удружења произвођача кукуруза. Према њеном мишљењу, то ће довести до „банкрота многих пољопривредника и других људи запослених у пољопривредно-прехрамбеном сектору“.

Прочитајте још:  Илија Петровић: Уранак је “рођен” на Ђурђевдан
Како подсећа ТАСС, прошле године Букурешт је поједноставио увоз украјинских пољопривредних производа. Тако су украјинска житарица ослобођена плаћања царине, па чак и потребе да се поднесе санитарни и ветеринарски сертификат. Као резултат тога, украјински производи су се слободно увозили у Румунију и продавали у земљи по дампинг ценама.

„У Украјини има много жита, па је прскало где год је могло. Изгледа да су сва складишта у Румунији тога пуна. Упоредите: Румунија је прошле године увезла пола милиона тона, а Пољска три пута више – 1,6 милиона тона. Сада нико не зна куда ће од њега, – каже економиста Иван Лизан. – Зрно је већ делимично покварило, постало је подстандардно – остаци пестицида, гљивице, буђ. Да би га пренели у западну Европу, сада је потребно да га неко купи. Или приватни сточари, или сама Европска комисија.

Прочитајте још:  Прва дама САД Џил Бајден посетила је Ужгород у Украјини
Истовремено, пољопривредно тржиште Европске уније није уједињено, појашњава економиста. „Појавио се сукоб интереса, укључујући и од тренутка потписивања споразума о европској асоцијацији са Кијевом. Произвођачи из западне Европе који су специјализовани за сточарство имају користи од украјинске хране јер је јефтина. Украјина традиционално узгаја велике количине кукуруза, који сада иде у Шпанију и Холандију. А интерес пољопривредника у Пољској, Румунији или Мађарској је да цене порасту или се бар стабилизују. Истовремено, бриселска бирократија не може једноставно да игнорише интересе средње Европе, јер ће их пре или касније такво „незнање” спречити да консензусом донесу неку другу важну одлуку. Пољаци и Мађари периодично практикују такво договарање са Европском комисијом.

Прочитајте још:  СПЕЦНАЗ У АКЦИЈИ: Појавио се снимак неутралисања украјинских диверзаната (ВИДЕО)
Сточари у западној Европи остварују профит, а предлаже се да се губици фармера у централној Европи надокнаде из буџета Европске комисије, која такође није заинтересована, каже Лизан.

„У Пољској је ово питање током године еволуирало од економског до унутрашњег политичког, пошто су ускоро парламентарни избори. Варшава је, захваљујући свом посебном односу са Кијевом, некако сама решила овај проблем.

Зеленски је стигао, разговарао са Дудом и одлучили су да прекину испоруке, изузев транзита.

Букурешт нема такав утицај на Кијев. Сходно томе, ако се ништа не промени, онда ће румунски пољопривредници морати да блокирају главне аутопутеве или контролне пунктове на границама“, објашњава експерт.

Пољски генерални тужилац Збигњев Зебро најавио је у четвртак почетак опсежне истраге о лажном увозу украјинског жита, које је продато по нижим ценама. Према речима званичника, украјинска превара са житом је озбиљна и „угрожава суверенитет Пољске и пољску безбедност хране“.

Прочитајте још:  Зеленски: Стигао ми је захтев о раскиду дипломатских односа са Русијом
Министарство пољопривреде и регионалног развоја Словачке забранило је у четвртак прераду и продају житарица из Украјине која се налази у тој републици. Забрана се односи и на брашно већ направљено од њега. Шеф Министарства пољопривреде Самјуел Влчан је обавестио да су лабораторијска испитивања потврдила повећан садржај остатака пестицида у једној серији пшенице из Украјине.

Ситуацију су у петак разматрали министри пољопривреде Вишеградске групе (Словачке, Чешке, Пољске и Мађарске), Бугарске и Румуније. Као резултат тога, ове земље су се залагале за стварање јединственог европског механизма за откуп украјинског жита и увођење царинских квота за пољопривредне производе из Украјине у ЕУ.

Јуриј Заинашев, Взгљад

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *