Децу вам нећемо опростити: Милица Ракић убијена на данашњи дан

0

Децу вам нећемо опростити: Милица Ракић убијена на данашњи дан.

Данас се навршавају 24. године од кад су НАТО агресори убили малу Милицу Ракић, која је постала симбол страдања деце у НАТО агресији на Србију и тадашњу СРЈ.

Прочитајте још:  Вучић прогласио победу
Милица Ракић страдала је у својој породичној кући у Батајници када су НАТО зликовци касетним бомбама (забрањеним по свим међународним конвенцијама) гађали подручје Батајнице где се на километар од породичне куће Ракића налази војни аеродром.

Смрт је била тренутна и затекла је на дечијој ноши, а у том нападу је рањено још пет цивила.

Њен отац Жарко,, сведочио је да је сцена удара била стравична. Купатило је било пуно гелера, који су се толиком силином зарили у кућу да су пробили и зид. “Изгубили смо је”, прве су речи које је изустио када ју је крваву узео у руке, преноси РТРС

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Влада Србије донела две уредбе у вези са сунцокретом
Према Српској православној цркви од раније је покренута иницијатива да канонизују малу Милицу, а њен лик се већ налази на фрескама у многим српским светињама.

У манастиру Тврдош код Требиње, у Републици Српској је 2004. године рађена фреска Милице Ракић, на којој се налази опис ње као новомученице, као и у манастирској цркви манастира Тресије на Космају и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду.

У београдском Ташмајданском парку је 2000. године подигнут споменик посвећен деци убијеној у југословенском бомбардовању НАТО.

Прочитајте још:  Да се затвори Бондстил и Шиптари би побегли са Косова и Метохије (Видео)
На мермерном блоку, чије чело заузима бронзана статуа мале Милице Ракић, на српском и енглеском језику уклесана је порука: “Били смо само деца”.

Малену Милицу Ракић, која је рођена 9. јануара 1996. године,кроз стихове од незаборава отео је Добрица Ерић пјесмом “Чико ја тебе гледам са неба” у којој својим убицама поручује: “Да ти кажем још само ово. Па иди и заборави ме. Мама ће да ме роди поново. И даће ми још лепше име!”.

Прочитајте још:  Куповаћемо воду, јести храну којој је у ЕУ истекао рок и удисати сумпорну киселину – Устани Србијо!
Према званичним подацима током бомбардовања СР Југославије убијено је 79 деце, међутим претпоставља се да је животе изгубило њих најмање 130.

Најмлађа Бојана Тошовић имала је само 11 месеци када је погинула у загљају свог оца.

Пре 24 године 24. марта почела је агресије НАТО на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 деце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке последице по здравље становништва, а цела земља претрпела страшна разарања.

Подсетимо, за овај злочин као и све остале извршене током 78 дана нико никада није одговарао.

Васељенска

Бонус видео

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=509961

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *