Хоће ли Урсула фон дер Лајен одговарати због преговора са Фајзером

0
лајен

Урсула фон дер Лајен (Фото: EPA (Focke Strangmann))

Белгијски лобиста Фредерик Балдан тужио је пред белгијским судом у Лијежу председницу Европске комисије (ЕК) Урсулу фон дер Лајен због сумње да је лично преговарала са компанијом Фајзер о набавци вакцина против ковида-19.

Балдан, који од председнице ЕК тражи компензацију у износу од 50.000 евра због нанете моралне штете, сматра да су наведене оптужбе против Фон дер Лајен уздрмале јавне финансије и поверење јавности у његовој земљи, преноси бриселски Еурактив.

Тврди да је фон дер Лајен преговарала о набавци вакцина ван оквира мандата који јој дају државе чланице Европске уније (ЕУ).

Државе чланице ЕУ су дале мандат ЕК, а не Урсули фон дер Лајен лично, нагласио је Балдан.

У случају да је председница Европске комисије обрисала СМС поруке које је размењивала са извршним директором компаније Фајзер Албертом Бурлеом, то се може упоредити са уништавањем јавне административне документације, тврди Балдан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додаје да Фон дер Лајен, ако не жели да открије садржај порука, тиме арбитрарно ограничава права загарантована уставом и наводи да је то, према белгијским законима, злочин.

Председница ЕК не може да скрива садржај СМС порука позивајући се на то да су приватне, јер би то указивало на интимни однос Фон дер Лајен и Бурлеа и конфликт интереса у преговорима о вакцинама, наводи Балдан.

У тужби се скреће пажња на то да је Фајзер имао посебне привилегије као достављач вакцина у ЕУ, преноси Танјуг.

Белгија је у 2022. години од свих произвођача добила 40,4 милиона доза вакцина против ковида-19, а од тог броја је 27,9 милиона вакцина било од фирме Фајзер, наводи Институт за јавно здравље Сциенсано.

Прочитајте још:  Западне фармацеутске компаније тестирале лекове на психијатријским пацијентима и бебама у Маријупољу

Амерички лист Њујорк тајмс поднео је раније тужбу против ЕК због тога што извршно тело ЕУ одбија да објави СМС поруке између Урсуле фон дер Лајен и Алберта Бурлеа, наводи Политико.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *