Ко контролише запошљавање странаца

0

(Фото: Танјуг)

Ко контролише запошљавање странаца.

Због недостатка домаће радне снаге и потребе за радницима из иностранства, Влада Србије недавно је предложила Скупштини на усвајање измену закона о запошљавању странаца. Законски предлог је добар – слажу се синдикати и стручњаци за радно право, али страхују да мање од 300 инспектора рада неће моћи ефикасно да контролише радне дозволе великог броја страних и домаћих радника.

Када послодавац прими уредан захтев за радну визу, држава мора за највише 15 дана да изда електронски радну дозволу, пише у Предлогу закона.

Прочитајте још:  Ненад Чанак за Н1 БиХ: „Ја кад кажем да ће Руси убити Вучића не позивам на насиље, али кад кажем да треба убити Путина - онда као доктор говорим о уклањању болести. Додик ће побећи у Москву ако изгуби изборе“
То је у пракси немогуће, сматрају стручњаци, јер закон предвиђа две провере, а питање је и шта чинити са страним радницима ако се тај рок прекорачи.

“И тест тржишта рада је сам по себи довољно компликован да већ одузима прилично времена, а посебно уколико је безбедносна провера сложенија и уколико осим МУП-а проверу обавља и БИА онда је практично немогуће да се испоштује рок од 15 дана“, каже др Марио Рељановић са Института за упоредно право у Београду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Кон и Лончар слагали: Доказ да је у Србији ивермектин регистрован за лечење људи
У Министарству рада тврде да ће НСЗ и БИА у року проверити да ли имамо наше незапослене раднике и има ли безбедносног ризика за запошљавање странаца.

Њихово запошљавање контролише инспекција рада, која има готово 240 инспектора. По систематизацији већ недостаје тридесет инспектора, а сваки од њих покрива више од 1.550 предузећа.

Прочитајте још:  Вучевић: Спремни смо да пошаљемо војску на КиМ
Синдикати због тога тврде да инспектора нема довољно и да домаћи послодавци странце израбљују захваљујући њиховом непознавању језика и наших закона.

“Они раде шест дана у недељи десет до 12 сати и то постаје поплава. У овом тренутку када у Србији имамо 30.000 странаца званично, ми имамо још 10 до15 хиљада њих који су на црно – незванично. Замислите сутра када буде неколико стотина хиљада радника из иностранства, колико ће бити ових других“, каже Драган Тодоровић, председник Савеза cамосталних синдиката Београда.

Синдикати су већ покренули тужбе против две фирме у Београду које су незаконито отпустиле раднике и преко повезаних фирми на њихова радна места довели странце.

Прочитајте још:  Македонци техно журком у цркви св Илије у Старом Дојрану прославили добијену аутокефалију од Србије (Видео)
У Министарству рада тврде да и поред злоупотреба имају довољно кадрова да контролишу запошљавање странаца, захваљујући доброј организацији и раду преко викенда.

Либерализација уласка радне снаге нам је неопходна, као и већа спремност државе да се припреми за долазак имиграната и њихових породица. У томе ће, када га усвоје у Скупштини, помоћи нови Закон о запошљавању странаца.

Срђан Димитријевић/РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *