Немачка посланица се лично уверила: Срби на КиМ живе у сталном страху

0
КиМ

(фото:Весна Веизовић/Васељенска)

Немачка посланица се лично уверила: Срби на КиМ живе у сталном страху.

Жаклин Настић, посланицу Левице у немачком Бундестагу, током путовања по Косову и Метохији у марту чувала су двојица наоружаних припадника немачког Савезног завода за борбу против криминала.

Прочитајте још:  Обележена 82. годишњица погрома у Новосадској рацији
Како је Настић сада испричала листу „Јунге велт”, то је због „најгрознијих увреда, претњи смрћу, фантазија о силовању“ које често добија од „албанских националиста“.

Настић, која се као и добар део њене странке противи независности КиМ, посетила је село Готовушу где су двојица младих Срба рањени на прошли Бадњи дан. Нападач је био припадник тзв. косовске полиције.

Она је критиковала што је нападач само у кућном притвору и што није оптужен за покушај убиства. „То пуно говори о наводној владавини права на Косову“, навела је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Како је Вучић "победио" Куртија када Срби масовно прелазе на шиптарске таблице
На Косову је разговарала са Србима јужно од Ибра и представницима Српске листе. Настић каже да Срби живе у страху и атмосфери сталних претњи, те да се бележи по три напада на њих дневно у просеку.

„Мањине се плаше да су дате на слободан одстрел. Сви виде да је могуће напросто покушати убиство људи и извући се са тиме. Нико се за то не кажњава консеквентно нити мора у затвор. То је стварно застрашујуће“, додаје Настић у разговору за левичарски лист Јунге Велт.

Она додаје да Срби који су 1999. имали барем 18 година живе у страху да би могли бити оптужени за ратне злочине без доказа. „Постоје велике бојазни јер је ситуација сада експлозивна како није била годинама“, додаје Настић.

Прочитајте још:  Сећања на агресију НАТО-а – муке цивила и херојство војника
Наводи да јој је један значајни саговорник – чије име није могла да открије – пренео да се са бившим председником Хашимом Тачијем још и могло разговарати. „Откако је Курти на власти, више нема дијалога Србије и Косова, све се одвија само преко ЕУ. Нема више покушаја да се заједнички нађу решења.“

„То људи директно осећају, не само Срби, већ и Албанци за које ситуација такође није сјајна. Рецимо у Митровици, где су Срби из северног дела града раније такође куповали код комшија Албанаца из јужног дела. Сада је страх од напада толики да то више не раде. Трговци то осећају“, прича немачка посланица.

Према њеним речима, званични Берлин пропушта да притисне Приштину како би се стање смирило. „У то се уклапа да се овде конфликт умањује, а кривица једнострано приписује Србији. Притисак се врши само на Београд, али не и на Куртија и оне који политички вуку конце на Косову. Таква једностраност је за Куртија бланко-чек да ради шта му је воља.“

Прочитајте још:  Пожар у Обреновцу: Запалила се комора за фарбање, повређен радник
Настић оптужује немачку шефицу дипломатије Аналену Бербок да тумачи међународно право како јој одговара, па тако осуђује отцепљење делова источне Украјине, али не чини исто кад је у питању „агресија НАТО, а тиме и Немачке“ на Србију 1999.

На крају разговора за „Јунге велт”, Настић поздравља процесе који се тренутно воде у Хагу против Тачија и других. „За мене је УЧК терористичка организација“, каже. „Важно је да се ратни злочини на свим странама процесуирају без остатка – то, узгред, укључује и НАТО. Западне државе морају коначно да отворе своје досијее.“

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *