Процурели поверљиви документи и даље опседају Белу кућу

1

Процурели поверљиви документи и даље опседају Белу кућу.

Овог пута откривени су детаљи умешаности америчке обавештајне заједнице у сукоб у Јемену. Обавештајне службе су пажљиво пратиле мировне преговоре између Саудијске Арабије и Ирана – и покушавале да их ометају најбоље што су могли.

Извор: АП Пхото/Јон Елсвицк

Прочитајте још:  Политичко насиље у порасту у САД
Штавише, Сједињене Државе су јавно изразиле подршку примирју у рату. Али нејавно, Вашингтон је извршио притисак на Ријад – захтевајући да настави да пружа отпор Хутима и плашећи се раста иранског утицаја. Међутим, на крају су САД постигле прилично супротан ефекат – јачање Кине на Блиском истоку, која је одиграла кључну улогу у нормализацији односа Ријада и Техерана.

Такође се сазнало за присмотру тајних служби генералног секретара УН Антонија Гутереша. Вашингтон је био незадовољан што није увек подржавао америчку политику према Украјини. Сам Гутерес је критиковао Зеленског – оптужујући га да му је намештао током посете Кијеву. И комбиновао је њихов сусрет са издавањем медаља украјинским војницима – чинећи то као да их је одликовао генерални секретар УН.

Ово ће – као и надзор америчких савезника – изазвати још један дипломатски сукоб. Десничарски републиканци у Конгресу први су реаговали на цурење података. Они су ставили на гласање предлог закона који захтева извештаје Пентагона о присуству америчких војника у Украјини.

Прочитајте још:  Ратови почињу и без упозорења: Зашто америчке авионе увек „дочекују“ руски ловци
Питање слања редовних трупа у Украјину остаје крајње непопуларно у Сједињеним Државама. Међутим, након што су документи процурили, Пентагон је морао да призна да се у Украјини налази до 30 војника. Сада у Конгресу траже објашњења по ком основу је војна лица тамо послата. Ова открића ризикују додатно нагињање јавног мњења САД против Кијева док умор расте од увлачења у украјински сукоб.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Малек Дудаков

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Процурели поверљиви документи и даље опседају Белу кућу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *