Руски политиколог: Безвизни режим за Косово је нови притисак на Србију

0

Руски политиколог: Безвизни режим за Косово је нови притисак на Србију.

Прочитајте још:  Преминуо адвокат Томислав Вишњић; Бранио велики број Срба у Хагу
Увођење безвизног режима за Косово са земљама ЕУ покушај је политичког притиска на Србију, сматра политиколог Дмитриј Леви. Коментаришући ситуацију за Лента.ру, експерт је објаснио да су земље ЕУ виделе жељу Србије да покаже независност, укључујући и украјински сукоб, па су стога одлучиле да дају сигнал Србији.

“Ако је  спремна да у потпуности призна независност Косова, онда ће Србија бити подржана. Држава је у неком тренутку почела да показује све већу независност од Европске уније како у процени украјинског сукоба тако и по другим питањима. Стога се одлука о безвизном режиму може посматрати као дефинитиван сигнал за Србију “, прецизирао је политиколог .

Према његовим речима, на овај начин Европска унија покушава да натера Србију да преиспита своје политичке односе са другим државама. Леви је додао да би Србија заиста могла да буде у рањивој позицији, јер јој је јача економија и политички играч постављао услове.

Прочитајте још:  Фон Крамон: Земље које нису признале "Косово" због европског плана ће то можда учинити
Истовремено, мало је вероватно да ће безвизни режим променити ситуацију око Косова. Експерт је објаснио да су они становници непризнате републике који су желели да оду у земље ЕУ то већ учинили. Стога Европска унија не очекује додатне ризике од своје одлуке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Европска унија је раније најавила увођење безвизног режима са непризнатом Републиком Косово од 1. јануара 2024. године. Ова одлука је донета упркос непризнавању региона од стране пет земаља заједнице, међу којима су Шпанија, Грчка, Румунија, Словачка и Кипар.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *