Санкције нису једнострана игра.

У САД су спремни да повежу руске банке са СВИФТ-ом ако ће то бити од користи за договор о житу. Преговори на ову тему вођени су и у УН.

И како ово разумети?

Навикли смо да већина санкција има рупе за заобилажење. Али предлог да се укину ограничења од самих САД, посебно у финансијском сектору, нешто је ново.

Прочитајте још:  Правда.Ру:Си Ђинпинг одлази код Вучића да позове Србију у БРИКС
Још интересантније је то што је реч о житном послу, са којим Америка формално нема никакве везе. Мора да се догодило нешто необично. Али шта?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Индекс цена хране УН пао је за више од 20 одсто од марта 2022. За зрно још више, а за биљна уља – за скоро 50%. Чини се да нема разлога за бригу.

Међутим, постоје нијансе. Поред црноморске руте, за извоз украјинског жита, ЕУ је помогла организовање копнених путева и железничких рута кроз источну Европу. Пољска је у последња три месеца 2022. године из Украјине увезла 428 тона пшенице, пет пута више него годину дана раније.

Прочитајте још:  Нуклеарни Оскар, или Комади злослутне слагалице
Како кажу, желели су најбоље. Али испоставило се да је део жита некако почео да се насељава на тржиштима Пољске, Мађарске, Словачке, Бугарске и Румуније. Логично је – тамо могу да понуде више за жито него у Африци.

Али из неког разлога, локалним пољопривредницима се то није допало. А пољски премијер је увео једнострану забрану украјинског увоза кршећи правила ЕУ. Сама ЕУ мора да промени правила и размотри привремену забрану увоза у пет поменутих земаља.

Па ста да радим? Ускоро избори у Пољској. Не зна се до каквог би резултата могао да доведе сукоб са пољопривредницима.

Гледајући све ово, они преко океана схватају да је апсолутно немогуће угрозити црноморски извозни пут. Ради његовог очувања, и руске банке могу поново да се повежу на СВИФТ.

Прочитајте још:  Руска застава на згради полиције у Херсону (видео)
Па, добијамо још једну потврду да санкције нису једнострана игра.

Јевгениј Коган,/Васељенска/ РТ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *