НИЈЕ ПРОШАО РАМИН ЗАХТЕВ: Мартијев извештај о ”Жутој кући” није оспорен у СЕ

0
се

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Покушај албанског премијера Едија Раме да у Савету Европе оспори извештај Дика Мартија о трговини људским органима није прошао, каже за Kосово онлајн Елвира Kовач, члан делегације Скупштине Србије при СЕ и потпредседница Парламентарне скупштине СЕ (ПССЕ).

Kовач наводи да је на јучерашњој седници Бироа ПССЕ одлучено да се о иницијативи Албаније сачини само информација.

На дан када је пред Специјалним судом у Хагу почело суђење бившим лидерима ОВK, 3. априла, Рама је саопштио је да је Албанија у ПССЕ прикупила потписе за нову резолуцију, која би оспорила резолуцију Дика Мартија из 2011. године. Рама је тада поручо да су у резолуцији Мартија “без икаквих чињеница, изнете страшне оптужбе на рачун ОВK за трговину људским органима”.

Наша саговорница каже да није тешко прикупити 20 потписа, из минимум пет земаља и две политичке групе, за покретање неке иницијативе у Савету Европе.

“Самим тим, тај захтев је морао да буде на дневном реду Бироа ПССЕ, али он може да донесе различите одлуке. Kада неко покрене иницијативу за доношење резолуције, као што је то учинила Албанија, не мора одлука да буде да од тога настане извештај, као што је Тирана хтела. Они су хтели да њихова иницијатива буде прослеђена на комитет за правна питања, да изаберу известиоца и да се на крају испостави да ‘Жута кућа није постојала. То није прошло”, наводи Kовач.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она објашњава да је Биро ПССЕ усвојио предлог да од иницијативе Тиране настане само информација, која нема неку политичку тежину, јер неће се радити никакав извештај, већ ће се сачинити информација у вези са иницијативом.

Прочитајте још:  Косовски сепаратисти су се кладили на НАТО

“Заиста би било нечувено доводити у питање раније извештаје и рад комитета Савета Европе. То би био невиђени преседан, то се никада раније није догодило”, каже наша саговорница.

Она истиче да је одлука да Рамина иницијатива не доведе до новог извештаја Савета Европе на Бироу ПССЕ донета акламацијом.

“Секретаријат је предложио да се у вези са Рамином иницијативом направи само информација, не и извештај, и сви на Бироу су се сагласили са тим”.

Kовач подсећа да су посланици ПССЕ још у октобру прошле године, када је Рама на заседању у Стразбуру говорио о оспоравању Мартијевог извештаја, бурно реаговали.

“Рама је био прилично непријатан и непристојан у наступу, говорио је против рада СЕ. Посланици су се побунили, као и ранији председници одбора за правна питања ПССЕ”, истиче Kовач.

Извор: Косово онлајн

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *