ОДАЗВАЛИ СЕ ПОЗИВУ МУСЛИМАНА: Американци отворено прете Додику

0
додику

Није требало много времена да се на миг ɓошњачких политичких кругова из Сарајева, који су осули баражну паљбу по Милораду Додику после његовог говора у Доњој Градини, огласе Американци, преносе Вечерње Новости.

 

На неколико пута изречен став председника Републике Српске да је његов циљ “да РС и Србија једног дана буду једна држава” из амбасаде САД у БиХ стигла му је директна претња објављена на њиховом званичном твитер налогу: – Ево чињеница: Република Српска је ентитет у БиХ.

Она не постоји изван Босне и Херцеговине, а према Уставу БиХ, ни ентитет нити било која друга административна јединица нижег нивоа нема право на отцепљење или уједињење с другом државом. Милорад Додик је у криву ако мисли да ће САД стајати по страни док он гура БиХ у сукоб.

Сједињене Државе ће штитити Босну и Херцеговину и осигурати да се одржи њен суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер. Тиме су се Американци одазвали на захтеве бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића, који је затражио од међународне заједнице (читај запада) конкретне реакције на “Додиково признање да ради на спровођењу великосрпског пројекта”. Осим тога, сарајевски политички кругови траже и да се лидер РС процесуира због “антидејтонског деловања”, али и кршења контроверзног закона из епохе Валентина Инцка који забрањује негирање “геноцида” у Сребреници.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Занимљиво је да се Амбасада САД са чијим је шефом Мајклом Марфијем Додик месецима у отвореном сукобу, није огласила када је на бруталан начин централна власт у БиХ посегнула за имовином Републике Српске којом би да газдује, иако по Дејтонском споразуму, који сада здушно бране, имовина припада ентитетима.

Прочитајте још:  Бањалука не слави Дан државности БиХ: Повицима "Ој Косово, Косово" борци извиждали госте из Сарајева

Такође, Американцима није било спорно ни то што су високи представници у БиХ, од Педија Ешдауна па до Кристијана Шмита – Републици Српској укинули више од 80 изворних овлашћења које она црпе директно из “Дејтона”.

Такође, гротескно је што се Амбасада САД у свом твиту заклиње за то да ће се борити за мултиетницки карактер БиХ, у данима када се на најбруталнији начин то начело такозваних западних демократија отворено крши на Косову И Метохији где Куртијева власт уз отворену подршку Квинте Србима на северу покрајине намеће намеснике који су “изабрани” са подршком од свега 3.7 одсто гласова.

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *