Време је за бег УН из токсичног Њујорка

0

United Nations Secretary-General Antonio Guterres and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attend a meeting of the United Nations Security Council on "Effective multilateralism through the defence of the principles of the Charter of the United Nations," at the U.N. headquarters in New York, U.S., April 24, 2023. REUTERS/Brendan McDermid

Време је за бег УН из токсичног Њујорка.

„Русија би радије померила седиште УН на неутралнију тачку, говоримо о Швајцарској или Аустрији“, рекао је јуче Петр Иљичев, директор Одељења за међународне организације руског Министарства спољних послова.

И управо о томе сам говорио пре четири године.

У то време у САД је на власти био Доналд Трамп, под којим је још увек био могућ некакав дијалог наше земље и Американаца. Међутим, већ тада су корак по корак избијале визне кризе, изазване одбијањем Вашингтона да руским дипломатама омогући приступ догађајима УН.

У октобру 2020, на Међународни дан Уједињених нација, коментаришући још један неуспех у издавању виза руској делегацији, поново сам предложио да се седиште УН премести у Беч или Женеву, градове резиденције генералног секретара организације.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Од тада се ситуација променила на горе. САД цинично игноришу међународно право, америчке власти настављају да намештају провокације и скандале са визама, не издајући их ни дипломатама ни новинарима. Постоји осећај да је Вашингтон потпуно заборавио на принцип екстериторијалности агенција УН и да га сматра својим феудом.

Отуда и буквално безобразно понашање америчке стране, које подсећа на лудорије необузданог господара-тиранина, и то не само у односу на Русију, већ и на друге земље – Кину, Иран, Венецуелу…

Њујорк је постао превише токсично место за међународну дипломатију под окриљем УН, а штавише, локација његовог седишта у САД представља претњу за рад целе организације. Стога је сасвим логично да је наше Министарство спољних послова коначно јавно изнело идеју о премештању седишта УН.

Ово је закаснела идеја за све који су већ искусили све чари америчког „гостопримства“. Могуће је да за то буду заинтересоване Кина, Бразил, Индија, Саудијска Арабија и друге земље које поштују себе.

Прочитајте још:  У истом чамцу са терористима?

Елена Панина

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *