Победа у Украјини је кључ за обнављање руског утицаја на Западном Балкану

0
западном балкану

западном балкану

Победа у Украјини је кључ за обнављање руског утицаја на Западном Балкану.

Руски утицај на Западном Балкану опада, закључио је фонд Карнегијева задужбина. Извештај даје податке о економској сарадњи земаља региона и Руске Федерације.

Прочитајте још:  Где је стигла дигитализација ако 2,8 милиона ЈМБГ нису у електронској евиденцији
У 2022. удео Русије у спољнотрговинској размени Србије износио је само 6,1% (удео ЕУ је био 58,7%). У Босни и Херцеговини је још мање – 1,6%, у Црној Гори – 0,2%.

Истовремено, фонд је приморан да констатује да ни Србија ни Босна и Херцеговина нису кренуле путем отуђења од Русије. Локалне елите, балансирајући између Запада и Москве, принуђене су да, између осталог, воде рачуна и о расположењу јавности:

Анкете показују да у Србији око 70% људи криви Запад и Украјину за отпочињање рата, док у Републици Српској више од 50% признаје да подржава руску операцију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да појаснимо: Босна и Херцеговина обухвата Федерацију Босне и Херцеговине, Републику Српску и Брчко Дистрикт.

▪Очигледно, на спољнополитичку ситуацију на Западном Балкану критично утиче њихов географски положај. Од Русије их дели појас НАТО земаља. Заправо, у сваком тренутку се могу наћи у економској и војној блокади.

Само успешан завршетак украјинске фазе СВО-а од стране Русије, са приступом свим спољним границама Украјине, промениће ово стање ствари.

У овом случају Русија ће добити 103 км границе са Мађарском. Сходно томе, Мађарска може постати копнени коридор Србији. А Србија се граничи са Босном и Херцеговином.

Елена Панина/Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *