О политичким процесима у Летонији

0

О политичким процесима у Летонији.

По закону подлости

После таласа декомунизације, цунами дерусификације захватио је Летонију. Националисти чисте јавне просторе од руског империјалног наслеђа. Композитор Рејмондс Полс је огорчен: Кабинет министара премијера Кришјаниса Каринса бригу за добробит грађана замењује рушењем непожељних скулптура, укључујући и елегантан споменик Пушкину.

Песникиња Лиана Ланги узвраћа: Летонија је европска држава, њој нису потребни Руси. Предлог закона који је предложио Ленги предлаже, да би се умањиле дугорочне последице русификације, потпуно одбацивање културног наслеђа Русије и ограничења употребе руског језика у свакодневној комуникацији, све до забране пружања друштвено значајних услуга. не на службеним језицима Европске уније.

Маестро Паулс не остаје дужан: „Летонија је у Европи, али у Европи Летонија је по много чему на последњем месту и само у антируским иницијативама предњачи. У праву је, али председник Сејма Едвард Смилтенс и председник Егилс Левитс, који гравитира нацистима, стали су на страну „правих патриота“ изјавама „наша прича нам је испричана на руском и у руској верзији, ово се више неће поновити.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Потврда лепе сарадње Вучићеве полиције и Србије против насиља: ЈЕДНИ ДРУГИМА ПРЕНОСЕ ИНФОРМАЦИЈЕ (ВИДЕО)
Рејмонд Полс је визионар. Неколико дана након његовог прекора у Риги, пред Темидом су се појавили новинари који су писали на руском за онлајн издања Балтневс и Спутњик: Андреј Јаковљев, Ала Березовскаја, Елена Кирилова, Владимир Дорофејев, Александар Малнач, Андреј Татарчук, Људмила Прибилскаја, Владимир Линдерман, Андреј Солопенко и фоторепортер Сергеј Мелконов.

Још три грађанина Летоније, на челу са Јуријем Алексејевим, умешани су у такозвани „случај клуба ИМХО“. Сваком од њих прети казна до 15 година затвора због антидржавних активности.

Како је телевизија рекла, „носиоци идеја руског света“ оптужени су да су помагали страној држави у њеним активностима против Летоније и да су прекршили режим санкција ЕУ против Дмитрија Кисељова, генералног директора медијског холдинга „Русија сегодња“. Оба злочина су исказана у припреми публикација у интересу руских интернет портала Спутњик- ЛВ и Балтневс, који су подружнице РИА.

Правни парадокс је да после поновног уједињења Крима са Русијом европске санкције нису биле усмерене против новинске агенције, већ само против њеног лидера лично. Да је неко други био на челу Руссиа Тодаи, чак ни пастирски пси летонске тајне полиције не би имали замерке на слободњаке.

Прочитајте још:  Летонска демократија: Полиција саставља протокол због натписа "Русија" на џемперу
Пред нама је правни „лажњак”. Активиста за људска права Владимир Линдерман на питање “Шта је заједничко кривичним предметима?” убедљиво одговорио: „Узбуђује их ГБ због написаних или изговорених речи. На судијским столовима нема ништа друго“.

Оптужени Јаковљев не сумња да су суђења апсурдна и политички мотивисана. Искусни међународни новинар навикао је да се судови руководе правним аргументима, а не „принципима политичке сврсисходности“, па се нада праведним одлукама.

Прочитајте још:  Илија Петровић:Није тајна да Србе и Русе желе уништити...
Међутим, летонска реалност говори другачије: већина адвоката и опозиционих политичара је или застрашена, или су и сами подлегли хистерији и поздрављају постојеће безакоње. Званична Рига је дубоко умешана у информациони рат вођен из САД. Уништава се критичко мишљење, чисти свест да се од сада нико не усуђује да баци ни сенку сумње на тачку гледишта врха.

Нажалост, професионално искуство ће изневерити Андреја Јаковљева. Закон у Летонији је одавно замењен његовим слободним тумачењима. Шеф Летонског правничког друштва Ајвар Боровков дао је зелено светло за правно безакоње 2020. године: „У Летонији се не може поштовати претпоставка невиности када су у питању привредни злочини и случајеви који се односе на државну безбедност или претњу тероризма.”

Прочитајте још:  П'ОЛАКО, ПРЕДСЕДНИЧЕ!
Пресуде Темиде против слободњака Спутњик- ЛВ и Балтнеза могу се предвидети: од пет до 10 година затвора за сваког, у зависности од трајања контаката са „токсичном прокремљовском пропагандном штампом“.

„Добра“ за репресалије над новинарима Запад је дао Риги. Међутим, незгодно је ставити десетак и по новинара на оптуженичку клупу одједном. Поред тога, тужилац Мадара Грике није успео да интелигентно располаже прикупљеним чињеницама. По савету кустоса „отуда“, јединствени кривични предмет подељен је на делове. Тако је слепој Темиди лакше да докаже кривицу сваког „колорада“, јоргана и „путинисте“.

Иначе, Грике је догађаје око СВО-а спретно приковао за тужбе. У балтичким државама, са или без разлога, широко се користи дискриминаторска „кијевска формула“: ако се Руси не боре за Украјину, они подржавају Кремљ.

Прочитајте још:  Као у доба Византије: Три породице које владају Грчком
Како наглашава антифашиста Линдерман, у Летонији се дешава безакоње, али оно неће трајати вечно. Александар Малнах позива оне који нису равнодушни да подрже руске новинаре који су извршили своју професионалну, а у неким случајевима и грађанску дужност, због чега се данас процесуирају.

Посланици Европског парламента из Ирске Клер Дејли и Мик Волас сматрају да ће април-мај 2023. године ући у историју европског правосуђа као месец немотивисаног политичког чишћења Летоније од стране њеног непринципијелног суда, усмереног од стране власти против непријатеља, јоргана , „Колорадос” и „Путинисти”.

Повилас Игњатавиус/ФСК.РУ/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *