Положај Срба у Федерацији БиХ тежак као и на Космету

0
бих

Положај Срба у Федерацији БиХ тежак као и на Космету.

Прочитајте још:  Економско надметање: Амерички фонд долази у Србију да парира кинеском новцу
Скрнављење спомен-плоче у Јелачићима је други напад у последњих седам дана на српску имовину и права Срба, а у априлу је било шест напада на Србе, њихову имовину и православне објекте, истакао је председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић указао је на тежак положај српског народа у Федерацији БиХ, баш као што је то и случај на Косову и Метохији, након што је поново оскрнављена спомен-плоча страдалима из села Јелачићи код Кладња.

“Имам аргументе, евиденцију и све доказе да су Срби у кантонима где је већински народ бошњачки или хрватски, у тешкој ситуацији исто као што су Срби на Косову и Метохији”, рекао је Радановић.

Прочитајте још:  Срби заробљени после догађаја у Бањској изложени нељудској тортури!
Он је истакао да свештеник у мантији не може проћи кроз град, као и да Срби наилазе на проблеме и приликом обављања административних послова у институцијама.

Радановић је напоменуо да је скрнављење спомен-плоче у Јелачићима други напад у последњих седам дана на српску имовину и права Срба, а да је у априлу било шест напада на Србе, њихову имовину и православне објекте.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Сваки пут када је споменик скрнављен све је пријављивано полицији у Кладњу и никада није пронађен починилац или починиоци, нити је ко одговарао”, рекао је Радановић и додао да се може рећи да су ово организовани напади на Србе и ћирилицу.

Прочитајте још:  Не пада снег да покрије брег...
Он је, како преноси Срна, навео да је овај споменик до сада био полупан неколико пута пре великих празника, када се очекује долазак мештана села Јелачића у обилазак својих предратних имања.

“Плочу је прошле године, након последњег скрнављења, обновило удружење Јелачана, а сада је поново уништена”, каже Радановић.

Он је указао да се пријави свега 20 одсто напада на Србе у ФБиХ, али је нагласио и да се људи због бојазни не усуђују да о томе обавесте надлежне.

Подсетио је да је недавни напад на повратнике у Вишеграду пропраћен великом медијском пажњом и заинтересованошћу амбасадора и политичара са заједничког нивоа, али да никакве реакције нема када се деси напад на Србе и њихову имовину.

Спомен-плоча у селу Јелачићи подигнута је у знак сећања на 24 мештана које су убиле муслиманске паравојне снаге из Кладња и Живиница током протеклог рата. Више пута се нашла на мети вандала, али су је некадашњи мешани обнављали.

Прочитајте још:  Уставни суд одбио предлог РС да Србе врати у одлучивање
Споменик је подигнут 2011. године, а први пут је оскрнављен 2014, али починиоци нису откривени.

Снаге такозване Армије БиХ су на православну Нову годину 14. јануара 1994. године убиле 17 мештана Јелачића, од којих шесторо старих и немоћних лица, а преживели су протерани.

Село је до рата имало 100 домаћинстава и више од 300 становника. Јелачани у највећем броју данас живе у општинама Милићи и Власеница и на подручју града Зворника.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *