Савезни судија одредио школском округу Пенсилваније да дозволи клуб Сатане после школе

1

Школски дистрикт у долини Сокон у Пенсилванији мора дозволити Сатанском храму (ТСТ) да користи школске објекте за свој Сатански клуб после школе док судови настављају да испитују тужбу за грађанска права коју је АЦЛУ Пенсилваније поднео крајем марта, наводи се у пресуди од понедељка коју је донео савезни судија.

Пресуда је уследила након тужбе у којој се наводи да је дистрикт дозволио клубу да користи школске објекте, али је касније укинуо дозволу, позивајући се на политику која захтева да коришћење таквих објеката „не сме да се меша у образовни програм школа“.

Група је тврдила да је прекршена клаузула о слободи говора Првог амандмана.

Џон Галагер, савезни судија у америчком Окружном суду за источни округ Пенсилваније, издао је прелиминарни налог којим се захтева од округа да настави да после школе даје Сотонском клубу право да користи његове објекте.

„Када се суочи са изазовом слободе говора, први инстинкт владе мора бити да проследи изражавање, а не да га укине. Нарочито када је садржај контроверзан или незгодан. Ништа мање није у складу са израженом сврхом америчке владе да обезбеди суштинска, урођена права свог народа“, наводи се у пресуди.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Иако противници Сатанског храма, Инц. могу оспорити светост ове контроверзно назване организације, светост заштите Првог амандмана мора превладати. Заиста, први амандман помиње нашу слободу да практикујемо религију и изражавамо своје ставове о религији и свим темама које сматрамо светим“.

У својој тужби, АЦЛУ Пенсилваније је навео да је другим верским организацијама – наиме онима хришћанске припадности – било дозвољено да користе објекте без притужби, чиме се стварају двоструки стандарди.

Прочитајте још:  Министарство финансија Русије развија програм дугорочне штедње за грађане

Програмски директор АССЦ Сатанинског храма Џун Еверет рекла је у изјави да је Сатански клуб после школе обезбедио „критичан простор“ за ученике са одређеним уверењима да се осећају добродошли, док оптужује школски округ за „дискриминаторну“ праксу.

„Забрањујући АССЦ-у да се састаје у школским објектима, дистрикт шаље дискриминаторну поруку ученицима клуба да су они друга класа и да не заслужују исте могућности као њихови вршњаци“, делом наводи Еверет.

Одлука од понедељка одговара на захтев АЦЛУ-а за „хитно“ ослобађање од забране који је изнет у његовој жалби.

У твиту који је група поделила у понедељак, резултат је поздрављен као “победа слободе говора и верске слободе”.

Александар Митић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *