Бивши официр ЦИА каже да су одлуку о нападу дроном на Кремљ донеле Сједињене Државе

0
циа, служба

ЦИА (Фото:Depositphotos/yelo34)

Бивши обавештајни официр ЦИА-е Лари Џонсон каже да су одлуку о нападу дроном на Кремљ донеле Сједињене Државе.

 

Напад који се десио у среду и који је вероватно био усмерен на председника Русије Владимира Путина, заустављен је системима за електронско ратовање који су онеспособили дронове пре него што су стигли до циља.

 

Према Џонсоновим речима, напад су морали да предводе Бајденова администрација и амерички војно-индустријски комплекс јер се „одлуке о таквим нападима не доносе у Кијеву, већ у Вашингтону“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

„Вашингтон би требало да јасно схвати да ми то знамо“, рекао је Џонсон новинарима.

 

Иако напад, за који је Украјина негирала да је умешана, није успео да оствари свој тактички циљ, он је и даље био веома „симболичан“, каже Џонсон.

 

„[Тиме] није изазвана знатна штета. Психолошки утицај, међутим, има људи који се не слажу око овога, моје мишљење је да ће ово подстаћи Русију, а не створити страх или незадовољство или поделе. Има и других који верују да ће се тиме приказати Русија као слаба и створити унутрашњи проблеми. Само напомињем да су реакције бившег [руског] председника [Дмитрија] Медведева, као и посланика Думе – љуте, огорчене и позивају на ескалативну одмазду према Украјини. Тако да мислим да се ово у многим аспектима изјаловило“, рекао је бивши званичник Стејт департмента.

 

Он је такође додао да је напад личио на очајан и био покушај да се испровоцира Русија на велику ескалацију „како би се Сједињене Државе дубље укључиле у овај сукоб“.

Прочитајте још:  Анкара легално уводи војску на Kавказ?

 

„У исто време, мислим, Вашингтон исправно примећује да они покушавају да обесхрабре ову [ескалацију], јер препознају да је измакла контроли. А Сједињене Државе нису у војној позицији да се супротставе Русији и преживе ту конфронтацију“, рекао је Џонсон.

 

Демократски председнички кандидат Роберт Ф. Кенеди Јр. осудио је покушај напада дроном као опасну ескалацију.

 

„Замислите како бисмо одговорили ако би снаге које подржава Русија покренуле напад дроном на Капитол. Морамо зауставити ове поремећене покушаје ескалације рата“, рекао је Кенеди.

 

„Након што је успешно смирио кубанску кризу са ракетама, председник Џон Кенеди је упозорио да више никада не треба присиљавати Русију да бира између националног понижења и нуклеарног рата. Требало би да послушамо његов савет“, додао је он.

 

У међувремену, Украјина је наставила са бомбардовањем дроном гађајући рафинерију нафте у Краснодарском крају на југу Русије у петак ујутро.

 

Избио је пожар, али су га власти брзо угасиле и нико није повређен.

 

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *