Грујичић о стању повређених: Деца из школе “Владислав Рибникар” морају да наставе са животом

0

Др Даница Грујичић (Фото: Јутјуб)

Грујичић о стању повређених: Деца из школе “Владислав Рибникар” морају да наставе са животом.

Министарка здравља Србије је апеловала на грађане да се држе струке и да потраже савет од психолога и психијатра уколико имају проблем.

Прочитајте још:  Захарова је за циљ САД и ЕУ назвала приступање Србије режиму санкција Русији
Министарка здравља Даница Грујичић рекла је данас да деца која су присуствовала трагедији у школи “Владислав Рибникар” морају да наставе да живе и изборе се са стресом којем су били изложени ових дана.

“Наставници су ту за њих, овде је тренутно једна екипа дечијих психијатара и психолога који су спремни да пруже помоћ и ја топло саветујем родитељима и деци да дођу да попричају са њима. То су људи који су стручни, који знају какав савет треба да дају у оваквим ситуацијaма”, изјавила је Грујичић, у основној школи “Владислав Рибникар”, где се уписала у књигу жалости, преноси Танјуг.

Грујичић је навела да је Министарство здравља, као и Министарство просвете у последњих два месеца већ радило на планирању и организовању мобилних екипа које би ишле по школама и разговарале са децом о проблему зависности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Отприлике последња два месеца радимо на томе да се иде у школе и да се разговара са децом и по питању игрица и по питању зависности и од лекова и од коцке и питању одређених психичких проблема која деца имају”, рекла је министарка.

Прочитајте још:  Годишњи нивои загађења ваздуха прекорачени већ у фебруару
Она је апеловала на грађане да се држе струке и да потраже савет од психолога и психијатра уколико имају проблем.

“Када кажем психијатри могу да дају савет, верујте ми у 90 одсто случајева не треба вам никакав лек, само разговор са неким ко је довољно од вас удаљен да може објективно да вам каже где да тражите проблем или да тражи проблем са вама”, објаснила је Грујичић.

Прочитајте још:  Прошла све тестове: Војска Србије увела пушку која мења калибар у односу на муницију
На питање да ли ће мобилне екипе за помоћ бити организоване и за људе који су присуствовали трагедији у околини Младеновца, Грујичић је рекла да се ради на организацији екипа које би пружиле потребну помоћ.

“И тамо ће се организовати мобилна екипа, ево сада управо радимо на томе. Вероватно ћемо организовати и замолити и неуропсихијатре из Ниша, из Крагујевца и из Војводине да се прикључе овим мобилним тимовима”, навела је министарка.

Грујичић је рекла да ће се од понедељка организовати групе за оне који осећају потребу да разговарају.

“Онај ко осећа потребу да поразговара од понедељка ће се поново ангажовати групе у Институту за ментално здравље на клиници за психијатрију, на Клиници за дечју психијатрију, све психијатријске установе у граду и Градска болница и “Доктор Драгиша Мишовић” знаће да дају прави савет”, закључила је Грујичић.

Министарка здравља је истакла да је лепа вест то што је двоје деце јуче пуштено кући, а да ће дечак који је повређен, и Ургентном је центру, данас или сутра, такође, бити пуштен кући.

Прочитајте још:  Турска фабрика отишла из Kрагујевца, узели субвенције, радници остали без плата
Како је објаснила, девојчица и наставница су на Ургентном центру, и у понедељак ће бити оперисане са ортопедске стране пошто имају повреде руку.

“Оне су ван животне опасности. Наставница је и даље јако нерасположена. Вероватно није и даље свега свесна. То нико не очекује од свог ђака да ће тако нешто да уради”, рекла је Грујичићева за ТВ Прва.

Такође, она каже да ће П. М. из Малог Орашја (42) бити данас пуштен кући и додала да је “троје њих и даље у критичном стању”.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *