Мистериозне структуре се крећу испод антарктичког леда

0
структуре

Бриникле, или "прсти смрти". Насловница © Иоутубе / ББЦ Еартх Унплуггед

Ове структуре су први пут фотографисане тек 2011. године, иако се за њих зна још од 1960-их. 

Шта је испод ледене коре у дубинама Јужног океана, усред вода, иако веома хладних, али ипак изнад тачке смрзавања, расте и брзо расте импресивна „леденица“, нека врста подводног леденог сталактита. силази пред нашим очима. Дешава се да дође до самог дна, а онда се испостави да је то сталагнат. И ту се не зауставља, већ почиње, такорећи, да пузи по дну. А ако су му на путу несуђени мекушци, планктон и други јадници, онда се они врло често нађу одмах оковани овим изненадним јаким мразом и не могу да побегну. Стога је тај феномен назван “прсти смрти”.

Како се то дешава?

Све почиње чињеницом да се лед замрзава на површини океана. Слана морска вода на нултој температури још се не смрзава као слатка вода, али ако је ваздух изнад воде много испод нуле, онда, наравно, почиње да се претвара у лед. Али чињеница је да је со у морској води веома слабо интегрисана у кристалну структуру леда и да је у основи потиснута из ње, такорећи. То јест, углавном је вода која се смрзава, а сол остаје напољу. И шта је на крају урађено: настала је ледена плоха, а вода око ње је постала још сланија од додатне истиснуте соли. Резултат је био каустични концентровани слани раствор. И са овом количином соли неће се смрзнути, упркос томе што је температура, рецимо, минус 5 Целзијуса. А онда постепено продире кроз ледену кору, тече доле, док коначно не избије из ове ледене површине у воду. Тако течност са температуром минус 5 улази у воду са температуром од око 0. Наравно, све што додирне одмах се замрзне. Дакле, овај “прст смрти” се протеже надоле. Штап за замрзивач. У науци се зове бриницле (бриницле), ово је од енглеских речи саламура (што значи “саламурница”, концентровани физиолошки раствор) и ицицле (“сленица”).

Прочитајте још:  ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ: НАЛЕТ ЗЛОВЕСТИ И ПОБЕДА БЛАГОВЕСТИ – ОСМИ АПРИЛ 2024, САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али оно што је интересантно јесте да научници посматрају ове бриникле и узимају у обзир чињеницу да док расту, у својим солима носе богату залиху минерала, којих на дну нема толико. Осим тога, обраћају пажњу на то да на граници између леденог сталактита и воде, због температурне разлике, настаје електрични потенцијал – и убрзава хемијске реакције. То јест, у ствари, ове „слеђе“ стварају око себе приближно исте услове који настају око хидротермалних извора, односно врућих гејзира који избијају са дна. Верује се да се у близини таквих гејзира појавио први живот на Земљи.

Дакле, бриникле изазивају, такорећи, супротну претпоставку да је овај живот могао настати око њих са истим успехом. Наравно, тамо је хладно, али не толико хладно да нико не би могао да живи, а, у ствари, живот је безбедно у пуном јеку и у Јужном и у Арктичком океану. А ово разматрање је само празник за астробиологе, научнике који траже ванземаљски живот: и Јупитеров месец Европа и Сатурнов месец Енцелад обавијени су дебелом кором воденог леда, Ганимед (такође Јупитеров месец) је прекривен ледом, Миранда (сателит Урана) је умотан у ледени омотач. И свуда постоји разлог за сумњу у постојање субглацијалних океана, пише Лифе.ру.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *