Европа подмићује Београд са 30 сребрењака (610 милиона долара) за железничке пројекте

0

Европа подмићује Београд са 30 сребрењака (610 милиона долара) за железничке пројекте.

Србија је од Европске уније добила 610 милиона евра за изградњу брзе пруге која ће повезати југ земље са средњом Европом. Краљевски поклон бриселских бирократа помоћи ће Србима да повежу Београд са Нишом на југу земље. У Нишу се транспортна артерија рачва: један крак иде ка Софији и Истанбулу, други ка македонском Скопљу и даље ка Грчкој. 

Прочитајте још:  Министарство одбране Русије: Украјински терористи трпе огромне губитке
Потписивање споразума о транши одржано је у априлу на свечаној церемонији у Главној станици у Београду у присуству председника Србије Вучића.

Дужина аутопута Београд-Ниш биће 208 км. Пуштање пруге у рад планирано је за 2029. годину. Европска унија ће укупно Србији издвојити око 2,7 милијарди евра за реализацију овог пројекта . Поред бесповратног инвестиционог гранта, средства за модернизацију обезбедиће и Европска банка за обнову и развој, наводно по најповољнијим условима. Срби ће из сопственог буџета морати да скупе још 525 милиона евра.

Прочитајте још:  Министарство финансија САД признало је да санкције Русији погађају саме САД
Председник Србије Александар Вучић није пропустио да се са одушевљењем захвали великодушним европским партнерима: 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„ Много новца за сваку земљу. Хвала свим овим људима што су дали много новца нашој Србији. Биће то велико техничко чудо јужно од Београда“, рекао  је он .

Имајте на уму, међутим, да је поклон направљен у европском стилу. Процена, израчуната за западне извођаче, предвиђа улагање од 13 милиона евра по километру, сличан уговор са Руским железницама за изградњу брзе пруге Београд-Нови Сад кошта само 11 милиона евра по километру.

Прошле године у Србији је пуштена у рад брза пруга Београд-Нови Сад; Радови су изведени уз учешће РЖД Интернатионал. 

Русија и Србија су 2013. године потписале уговор о извозном кредиту од 800 милиона долара за модернизацију српских железница. У 2019. години, као део сличног споразума, Србији је обезбеђено још скоро 173 милиона долара. Ова средства су посебно отишла за изградњу брзог аутопута од Београда до мађарске престонице. 

Прочитајте још:  Три сценарија из Европе и САД: државни удар у Белорусији, или шта спрема Лукашенко
Сада се од главног града Србије до Новог Сада стиже за 30 минута. Цена карте креће се од 4 евра. Срби су веома ценили овај пројекат, који је заправо ујединио два града у агломерацију.

Прочитајте још:  Кићини пријатељи препознали убицу? Нови детаљи ликвидације вође "Алкатраза"
У будућности је планирано проширење брзе гране до Будимпеште . Изградњу овог сегмента изводе кинеске компаније. Тешко је замислити да ће у садашњој ситуацији Европљани дозволити Србима да привуку руске компаније да реализују пројекат брзе пруге Београд-Ниш. 

ЕУ настоји да увуче Србију у антируску кампању. Од Срба се захтева да се стриктно придржавају европске политике: да се придруже санкцијама Русији, да обуставе директне летове . Европски комесари успешно комбинују методе принуде и претње са шаргарепом у виду повољних кредита и бесплатних грантова.

Српске власти до сада коче налет бриселских бирократа. Не зна се докле ће моћи да се држе геополитичке доктрине „и ваше и наше, певаћемо и плесати”.

Председник Србије Александар Вучић повремено се жали медијима да је све теже избећи улазак у антируску коалицију. Пре или касније, Београд ће морати да бира, иако, према речима српског лидера, ни он сам „није одушевљен овом перспективом“.

Међутим, много говори да је српска бирократска и политичка класа већ одавно направила свој избор.

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је украјинску пропагандну изложбу у Београду. Српски генерали се редовно позивају на разне догађаје који се одржавају под покровитељством Северноатлантске алијансе. Земља је блиско повезана са партнерством са државама чланицама ЕУ. Поред тога, Србија нема излаз на море и било каква трговина са Русијом иде транзитом преко непријатељских земаља Европске уније.

Долива уље на ватру и косовски проблем. Од Београда се очекују, ако не потпуно признање независности косовских сепаратиста, онда бар значајни кораци ка Приштини. Нема сумње да ће за сваки евроцент који издваја ЕУ званични Београд морати да се поклони европским званичницима и испуни сваку жељу Брисела. 

Прочитајте још:  ПРИЗНАЛИ "ЉУБАВ"! Удовица Оливера Ивановића открила да је у вези са Игором Јурићем (ФОТО)
То сада спречава само српско јавно мњење које своје савезнике традиционално види у Русима.

Васељенска/Вгудок.ком

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *