Рушење јединства Цркве се наставља…

0

Рушење јединства Цркве се наставља…

Јесте ли чули како су у априлу демони одржавали суботу у Шепетовки? У Литванији се демони од Шепетова разликују само по високом положају у државној хијерархији. Свим снагама одолевали су литији за јединство Цркве, која се одиграла у Виљнусу на дан 675. годишњице мучеништва светих Антонија, Јована и Јевстатија.

Прочитајте још:  Братска љубав: Пољска укинула бесплатан превоз за украјинске избеглице
Страдали су прихватили смрт за Христа под великим кнезом Олгердом (1345-1377), који је прешао у православље да би проширио своје поседе на рачун словенских земаља како би се оженио витебском принцезом Маријом Јарославном.

Подвиг светих вилнских мученика био је од великог значаја за Литванију. Сам кнез је на крају живота примио монаштво, његови синови су постали хришћани. До краја 14. века половина становника Вилне исповедала је православну веру.

Прочитајте још:  ВУЧИЋЕВО ДРУГО ЈА
А 700 година касније, у Литванији су, искористивши политичку ситуацију, одлучили да отргну Виленско-литовску епархију од Московске патријаршије. Владајући епископ, митрополит   вилно-литвански Инокентије, био је подвргнут снажном притиску…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У марту 2022. године међу православним свештенством Литваније формирана је група од пет људи који су починили канонске злочине у вези са припремањем лажних извештаја и непослушношћу владајућем епископу. Сва петорица су свргнута са светог реда, али су их одмах под своје окриље узели премијерка Ингрида Симоните, министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис и градоначелник Виљнуса Ремигијус Симазијус.

Велика је част говорити о сваком од петорице бивших свештеника, али није бескорисно обратити пажњу на двојицу.

… Викторас Миниотас је као дечак био просјак, претурао по кантама за ђубре, молио за милостињу. Слуге манастира Светог Духа спасиле су дечака од глади или из затвора, одгајале га, васпитавале, обучавале и рукоположиле у чин ђакона.

И он се одужио. Направио је неред у епархији, осрамотио мирјане бајкама о „управи Кремља“, оптужио патријарха Кирила за „неморалну подршку“ СВО, викао о жељи да баци пасош грађанина Руске Федерације у лицу председника Русије…

Још један од петорице отпадника је бивши секретар за штампу епархије Владимир Сељавко, окорели антикомуниста. Овај провокатор у мантији негира светско-историјски значај победе у Великом отаџбинском рату, такође му припадају речи: „Било би боље да су нацисти победили такав олош као што је КПСС“. На иницијативу разбојника, свештенство којим је управљао изјаснило се за заустављање помена Његове Светости Патријарха. „Такве акције су у суштини усмерене на поделу Цркве иу том смислу на цепање “, каже митрополит Крутицки и Коломнански Павле.

Сељавко је успео да нанесе Цркви много другог зла, дискредитујући Виленско-литванску епархију у очима руске заједнице у Литванији.

На крају су литванске власти убедиле васељенског патријарха Вартоломеја да лично посети Литванију, што је он и учинио у марту 2023. године. Сврха Вартоломејеве посете Виљнусу била је и остала да се од Руске православне цркве отргне део њене канонске територије. Вартоломеј је говорио о могућности стварања „нове православне цркве“ у Литванији, потчињене Цариграду.

Заменик министра спољних послова Литваније Мантас Адоменас назвао је раскол у Виленско-литванској православној епархији „догађајем миленијума”, рекавши да је срећан што се „придружио великој ствари”.

Католици и Јевреји су у Литванији буквално носили Вартоломеја И на рукама. Ипак, да изоставимо детаље… Васељенски патријарх је успоставио антиканонску јурисдикцију, примајући у њу свештенослужитеље Виленско-литванске епархије који су свргнути са свештенства и два одбегла свештеника из Белорусије. Омиљени од Васељенског патријарха, седморица расколника сада живе у ишчекивању стварања нове „епархије“ и појаве „епископа“ за њих. На пример, исти Владимир Сељавко.

Митрополит Инокентије је 17. марта проширио апел у коме су биле речи не архипастира, већ политичара: „Најоштрије осуђујемо рат Русије против Украјине… Патријарх Кирил и ја имамо различите политичке ставове и перцепције о актуелним догађајима…“

Повилас Игњацавијус/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *