Грушко: Запад би да БиХ постане оруђе за унапређење америчких интереса; Народи треба да се питају

0

Александар Грушко (Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images)

Грушко: Запад би да БиХ постане оруђе за унапређење америчких интереса; Народи треба да се питају.

Заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Грушко рекао је за РТРС да Русија веома цени посебну поверљиву природу односа са Српском и полази од тога да народи у БиХ треба да одлучују о судбини земље и о томе како да одрже дејтонску конструкцију која је оптимална за садашњи историјски период.
Прочитајте још:  Бајден: Пандемија је готова
Он је истакао да Запад пукушава да БиХ усмери на антируски курс кроз покушаје да се БиХ укључи у активности НАТО-а и да се БиХ изгради у оруђе за унапређење америчких интереса у региону и на европском континенту у целини.
Грушко је нагласио да односи Русије с Републиком Српском заузимају посебно место, јер их везују најчвршће пријатељске везе и политички дијалог. Подсетио је и на економске везе са БиХ и Републиком Српском, наводећи да се Српска ту прогресивно развија.
„Постоји огроман број обострано корисних пројеката у које ћемо наставити да улажемо, али ако говоримо о најзначајнијим, то је сигурно присуство наших великих компанија у Републици Српској, укључујући нафтне и гасне. Република Српска и даље добија руски гас по стабилним ценама, на стабилној основи без икаквих флуктуација, што је један од темеља привредног раста и просперитета Републике Српске“, истакао је он.
Грушко је рекао и да западне земље „на сваки могући начин демонизују Русију, намећу свој евроатлантски дневни ред и покушавају да присиле власт у БиХ, да се придружи разним антируским изјавама, подржи антируске резолуције и прикључи дискриминаторним незаконитим санкцијама“.
Он је истакао да је то „апсолутно незаконито, јер све спољнополитичке одлуке мора доносити Председништво БиХ“.
Грушко је навео да су односи Русије и БиХ у великој мери детерминисани самом природом државне заједнице БиХ као сложене структуре.
„Зато бих рекао да уз успостављање равноправних, уважавајућих и обострано корисних билатералних односа између Руске Федерације и БиХ, наравно, развијамо везе са конститутивним народима и ентитетима, Републици Српској и ФБиХ“, рекао јед он.
Прочитајте још:  Стрелков о својој кандидатури за председника Руске Федерације!
Подсетио је да је Русија један од гараната Дејтонског мировног споразума и чланова Управног одбора за имплементацију овог споразума.
„Осим тога, Русија, као чланица Савета безбедности, има посебну одговорност за безбедност и стабилност у БиХ и све то предодређује овако сложен полифони карактер наших односа“, навео је Грушко.
Он је истакао да су нормални и здрави односи БиХ и Руске Федерације и свих осталих постјугословенских република добар допринос јачању мира и безбедности.
„Што су ти односи јачи, засновани на међусобном поштовању, заједничком историјском памћењу и заједничким вредностима, то ће стабилнија бити ситуација у овом региону“,поручио је Грушко.
Прочитајте још:  Трамп: Кад би Бајден преговарао с Русијом и Кином од Америке не би остало - ништа!
Он је нагласио да је „дејтонска конструкција доказала релевантност тако што је прошла тест времена и да споразум који је склопљен у новембру 1995. године и са свим познатим недостацима, ипак, обезбеђује стабилност националне структуре и безбедност у региону, уз поштовање права конститутивних народа и ентитета“.
„Као друго, наравно да чујемо изјаву да би требало бити више Брисела, а мање Дејтона, и ја као руски дипломата сматрам да би требало бити више Русије у овом региону. То ће бити стабилизујући фактор, али верујемо да покушаји вештачког подстицања питања о изградњи државе за неке задатке, рецимо улазак или увлачење БиХ у Европску унију, а још више у НАТО, чему се категорички противимо, јер ће то само створити додатне ризике од нових линија раздвајања, а не ујединити овај регион“, рекао је Грушко.
Прочитајте још:  Украјина припремила диверзанте за напад на Донбас
Он је истакао да су ови покушаји „вештачки и апсолутно неприхватљиви из много разлога“.

„Један од ових разлога је што Европска унија, промовишући такозвану европску агенду, заправо покушава да уништи ове вековне везе између БиХ и Руске Федерације, покушавајући је усмерити на антируски курс. Кроз покушаје да се БиХ укључи у активности НАТО-а и да се БиХ изгради у оруђе за унапређење америчких интереса у региону и на европском континенту у целини. Будући да је НАТО главни диригент и инструмент америчких интереса, то је најјача полуга на чијем су кормилу руке Вашингтона, који је последњих година учинио све да се укључе руске претње које заправо не постоје“,сматра Грушко.

Грушко је рекао и да такав сценарио није у интересу народа у БиХ, а још мање у интересу Републике Српске, те да ће Русија наставити да гради позитивне, обострано корисне односе са Српском, без обзира на све.
Грушко је подсетио и да Кристијан Шмит није именован одлуком Савета безбедности УН, да га не признају Русија и Кина и да би народи у БиХ сами требало да одлучују.
„Овај апарат сам по себи је доказ абнормалности у тим методама које Запад користи у својој политици према БиХ, као да нема вредних политичара, као да политичке елите и народи БиХ сами не могу да одлучекако да поступе и које одлуке да предузму, у којем смеру изградње државе, које механизме користити да би поуздано заштитили права и стање институција које формирају народи“, рекао је он, пренела је РТРС.
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=crkVt2IL8UQ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *