Руска православна црква донела је историјску одлуку у вези са Бердјанском епархијом

0
руска православна црква

руска православна црква

Руска православна црква донела је историјску одлуку у вези са Бердјанском епархијом.

Свети синод Руске православне цркве одлучио је данас да Бердјанску епархију УПЦ прими у директно потчињење Патријарху московском и све Русије Кирилу.

Ово преноси званични сајт Руске православне цркве, преноси дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Разбојнички потез Цариграда: Запад погурао признање расколничке македонске цркве – следи ли одговор?
Свештенство Бердјанске епархије је раније саопштило да је њен поглавар митрополит Јефрем побегао на територију коју контролише Украјина.

„Дана 1. маја 2023. године, састанак свештенства Бердјанске епархије (76 од 86 свештенослужитеља, 5 одсутних и 5 против) упутио је писмо Његовој Светости Патријарху московском и све Русије Кирилу, у којем је, најављујући одлазак из епархије епархијског епископа Његовог Високопреосвештенства Митрополита бердјанског и приморског Јефрема, на тај начин, фактички одбијајући да даље испуњавају своје архипастирске дужности, моле Његову Светост Патријарха „да их прими под свој првоотачки омофор“ како би „установио пуноправни живот епархије“, наводи се у часопису после заседања Синода РПЦ.

Скреће се пажња на оправданост преседана, на шта указује чувени Указ Светог Патријарха Тихона Н 362 од 7/20. новембра 1920. године, издат у потеру за одлазећом Белом армијом генерала Врангела и који је постао један од камена темељаца. оснивања Руске Заграничне Цркве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Реч је о делу Уредбе који каже да се „епархијски савет или свештенство и мирјани епархије лишени епископа због померања линије фронта или промене државне границе, обраћају најближем или најлакше приступачан епархијски епископ. Такав човек сам улази у управу овом епархијом или шаље свог намесника да управља овом епархијом.

„Тако овај судбоносни Указ Сверуског Патријарха пре више од 100 година ни данас није изгубио свој значај и снагу. У контексту актуелних судбоносних догађаја, руски црквени историчари су га више пута у разговорима подсећали. И тако, видимо тај континуитет црквене мисли, традиције и деловања од Светог Патријарха Тихона до Његове Светости Патријарха Кирила – пред нашим очима се одвија историјски догађај“, рекао је бивши секретар Одеске епархије, свештеник Андреј Новиков.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *