Држава службено забранила ТикТок: Kазне ће се кретати до невероватних 10.000 долара

0
Тикток

Прве тужбе су већ пале након што су посланици Монтане усвојили закон о забрани ТикТок-а на личним уређајима! Закон би требало да ступи на снагу у јануару 2024. године, а казна за кршење могла би да износи чак 10.000 долара.

Монтана, која има мало више од милион становника, забранила је апликацију на владиним уређајима још прошлог децембра, а сада би то учинила и на приватним уређајима.

Већ је пет корисника кинеске апликације у Монтани поднело тужбу савезном суду тражећи да блокира забрану. Грађани се већином са забраном слажу.

“Звучи као да постоје озбиљни ризици од коришћења апликације и примања њених информација. Након што сам чуо за забрану, мало сам истраживао и мислим да се слажем”, рекао је Брент из Монтане.

“Чини се као добра ствар. Ако апликација покушава красти информације корисника, онда је забрана ваљда добра ствар”, рекао је Јохан из Монтане.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

ТикТок се суочава са све већим позивима америчких законодаваца и владиних званичника да га забрани широм земље. Они су забринути због утицаја кинеске владе на платформу. Стручњаци тврде да ц́е забрану бити тешко спровести.

“Лично, не видим ТикТок као посебно већу претњу од било које друге велике компаније у САД која такође прикупља велике количине података од нас и није на мети закона Монтане или било којег закона у САД“, рекао је Давид Цхоффнес, професор сајбер безбедности са Универзитета Нортхеастерн.

Они такође истичу како треба размотрити утицај на мала предузец́а у Монтани.

“Људи су забринути. Они су забринути због губитка приступа овој апликацији, посебно власници малих предузец́а, чуо сам од људи у Монтани који користе ТикТок за приступ корисницима широм земље. То је заиста мала држава. База корисника је мала. Потребан им је ТикТок, знате, да би изградили посао“, каже Џена Левентоф, виши саветник за политику у Америчкој унији за грађанске слободе.

Прочитајте још:  Содомити "силују" Молдавију

Међу земљама које су прве забраниле апликацију били су Пакистан и Индија 2020. године, а две године касније и Авганистан.

Дневник.хр

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *