Мицотакис прогласио победу на изборима у Грчкој

0
грчки

Мицотакис прогласио победу на изборима у Грчкој.

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис прогласио је победу на данашњим парламентарним изборима, рекавши да има мандат да формира јаку, самосталну владу.

Прочитајте још:  Софија: Бугарска протерала руског дипломату
Прелиминарни резултати указују да конзервативна Нова демократија Мицотакиса има највише гласова на изборима, али и да нема довољну већину да самостално формира владу, пренео је Ројтерс.

„Листићи говоре све. Показују да је Нова демократија добила поверење народа да влада, да буде јака и аутономна. Милиони грађана Грчке гласали су за Нову демократију. Сјајан резултат показује вољу људи који су нам дали сагласност за политичку самосталну власт. Народ је тражио још нешто – да се брже крене путем напретка и великих реформи”, рекао је Мицотакис, пренео је Си-Ен-Ен на грчком.

Прочитајте још:  Вучић: Не размишљам о Дачићу као премијеру, имамо апсолутну већину
Он је оценио да је „нада победила сујету, а јединство је победило поделе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Дирнут сам тешком одговорношћу коју имам на својим плећима, одговорношћу за коју сам позван да радим још више како бих оправдао поверење које сте ми указали. То је јасан мандат за нови четворогодишњи период”, додао је Мицотакис.

АП наводи да је на основу више од 60 одсто пребројаних гласова, Нова демократија прва са око 40 одсто гласова, а Сириза бившег премијера Алексиса Ципраса на око 20 одсто.

Међутим, према новим изборним правилима базираним на принципима пропорције, да би странка самостално формирала власт, мора да има око 46 одсто гласова, а ако се не формира коалициона влада, наредни избори би могли да се одрже крајем јуна или почетком јула, преноси Танјуг.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *