СРБИ ИМАЈУ ЈЕДНОГ СВЕТИТЕЉА ВИШЕ – НЕДЕЉКО СТРЕЛИЧИЋ ЈЕ ОД ДАНАС СВЕТАЦ!

0

Недељко Стреличић

Свети свештеномученик Недељко Стреличић, парох (раковички) кнежевачки, био је изузетан духовни вођа и сведок многих догађаја и подвига. Његова животна прича је обележена са две кризе које су имале велики утицај на његову веру и посвећеност. Освртом на ова два догађаја сазнаћете сасвим довољно да можете да стекнете слику о овом човеку и од данас светитељу, о коме верујемо до овог тренутка нисте много знали..

Први догађај је тзв. конкордатска криза и чувена “крвава литија”, у којој је Недељко Стреличић храбро стао у одбрану Православља и том приликом прошао кроз страшно страдање заједно са патријархом Варнавом који је том приликом и убијен. Ходајући “крвавом литијом” уз свој народ као Христос ка Голготи носио је свој Крст на који ће га, мало касније од једне деценије, приковати првосвештеници и фарисеји тога доба комунисти! Жандарски пендреци који су јуришали ка нашим великодостојницима и свештеницима били су само увод у метке послератне и “напредне” Југославије обојене црвеном бојом, симболично, и оличеном петокраком аждајом.

Свети Недељко је током рата бринуо о најугроженијима, снабдевајући их храном, одећом, обућом и материјалним добрима, помагајући болнице и сва она места која су тражила основно и утеху од несрећног рата. Забележено је да је 1944. године сав новчани прилог који је био принесен ради послужења парохијана уочи храмовне славе дао дечијем избегличком дому у манастиру Раковица. Након рата, комунисти су му на терет стављали оптужбе да је био “сарадник окупатора” и четнички јатак. За коначну смртну пресуду овог Христовог војника, комунистичким безбожницима није требало много времена па га тако 21. маја 1945. године проглашавају кривим за ратне злочине и осуђују на смртну казну стрељањем. Уз њега крвнички погубљују и неколицину његових часних парохијана.

Прочитајте још:  Нови градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић: Исправићемо незакониту одлуку Владе о упису Цетињског манастира на Митрополију црногорску-пиморску

Данас ујутру (21. маја 2023.) уз више стотина верних Срба присуствовали смо свечаном чину Недељкове канонизације којег од данас прослављамо као Светог свештеномуленика Недељка Стреличића. Слава ти свети човече!

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *