УСКОРО КОНЗУЛАТ РУСИЈЕ У БАЊА ЛУЦИ: Република Српска ће плаћати гас у рубљама

0

Милорад Додик и Владимир Путин (Фото: ЕПА)

Конзулат Руске Федерације у Бањалуци ускоро ће бити отворен, изјавио је представник Републике Српске у Русији Душко Перовић у интервјуу за “РИА Новости”.

Наиме, руска влада је прошле године прихватила предлог Министарства спољних послова о оснивању конзулата у Бањалуци у Републици Српској. Крајем 2021, министарка спољних послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић најавила је сагласност Сарајева за отварање филијале руске амбасаде у Републици Српској, пишу Вечерње новости.

– Процес је завршен. То је одавно договорено, потписан је и билатерални споразум. Сада је, по мом мишљењу, у току техничко опремање зграде у Бањалуци и надам се да ће конзулат ускоро бити отворен – казао је Перовић.

Према његовим речима, Република Српска је спремна да руски гас плаћа у рубљама.

– Гаспром сваке године продужава главни уговор, тако да добијамо цену – у ствари, тржишну цену, али по старој формули. Спремни смо да платимо у рубљама. Ово је техничко питање. Наравно, данас доживљавамо потешкоће са плаћањем, јер касне трансфери преко кореспондентних банака – казао је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је навео, Веће министара Босне и Херцеговине дало је сагласност за почетак преговора о изградњи гасовода за снабдевање руским гасом, а планирано је и да буде прикључен на гасни систем Србије.

– Пројекат је тренутно у фази припреме – истакао је Перовић.

Он је додао да ће председник Републике Српске Милорад Додик лично уручити Орден Републике Српске председнику Русије Владимиру Путину током његове планиране посете Москви.

– Председник Додик је одликовао председника Путина Орденом за заслуге, укључујући и захвалност Русији за одговарајућу подршку. Веома поштујемо принципијелни став Москве. Током свих састанака и разговора лидера којима сам присуствовао, никада није било речи о било каквим условима, као што то чини Запад: они кажу, ви ћете то учинити за нас, а ми ћемо урадити ово уместо вас, промените законе или урадите нешто друго – казао је Перовић.

Прочитајте још:  IFN Русија: Мит о пренасељености планете

Он је нагласио да Русија никада није постављала никакве услове и да исто важи и за економска питања, интеракцију.

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *