Католички свештеник из Ријеке сексуално злостављао малолетнике

0

Католички свештеник из Ријеке сексуално злостављао малолетнике.

Католички свештеник из Ријеке Милан Шпехар признао је да је извршио блудне радње над 13 дечака од шест до 13 година, преносе хрватски медији и напомињу да је реч о бившем ректору Католичког богословног факултета у Ријеци који је и 2016. године био оптужен да је 1992. године сексуално злостављао малолетника.

Недељник Национал, који је и покренуо читаву причу око сексуалног злостављања на подручју Ријечке надбискупије, данас је објавио признање Шпехара, који је замолио да му “опросте жртве и њихови најближи”.

Он је признао да је било више случајева сексуалног злостављања од 1987. до 1994. године. Ради се о укупно 13 дечака у распону од шест до 13 година. Тада се Шпехер лично пријавио полицији за блудне радње према деци и малолетницима.

Прочитајте још:  Дритан без мере: Црна Гора покреће свемирски програм!
Извор Национала из свештеничких кругова детаљно је описао како је Шпехар узнемиравао и богослове, те да је увек био близак са двојицом – тројицом које је позивао на путовања, у стан на Трсату, те им посуђивао ауто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Нико за моја злодела није ни кривац ни сукривац. Ја сам их починио и страшно ми је жао за жртве мојих злих дела. Не преостаје ми друго него да из дна душе молим да ми опросте и они и њихови најближи ако икако могу за све ране које сам им задао те окајавати чинити покору” – рекао је Шпехар.

Шпехар је навео да је притиснут теретом савести тражио од папе да га разреши свештеничког звања и сведе на лаички статус, што је преседан у Католичкој цркви у Хрватској, јер се не памти да је један свештеник под пуним именом јавно признао властите сексуалне преступе.

Прочитајте још:  Бивши папа кука због сексуалног злостављања: Бог ће ми ускоро судити
И ријечки надбискуп Мате Узинић јуче је потврдио да је “свештеник М. Шп. /1953/ оптужен 2016. године да је 1992. године сексуално злостављао малољетника”.

– У време подизања пријаве оптужени је предавао на Теологији у Ријеци. Отворена је претходна истрага у којој је оптужени признао кривицу. Изречене су му мере забране вршења овлаштења које произлазе из светог реда, јавног слављења мисе и разрешење свих црквених служби, укључујући и предавање на Факултету – рекао је Узинић.

Прочитајте још:  Осетите укус Николајева”: у продаји се појавила вода из славина (видео)
Хрватски медији наводе да Шпехер тренутно живи у Италији у затвореном бенедиктинском самостану.

Случај је пријављен Жупанијском државном тужилаштву у Ријеци, али немам информација о поступању по овом предмету.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *