Адвокат Горан Петронијевић

Заклетва, као морално обавезивање на одређено чињење, нечињење или понашање појединца или групе, егзистира од паганских времена. Заклетвом се обавезивало боговима, саплеменицима, вољеним особама. Тако су се некако заклетве и поделиле на верске, друштвене, личне… Заклињем се да ћу… Заклињем се да нећу…

Развој цивилизације и организованог људског друштва развио је облик обавезивања појединаца којима се од чланова друштва поверавају посебна овлашћења. Заклињу се изабрани представници народа, председници држава, премијери и министри… Заклињу се и сведоци пред судом. То је нека врста моралне гаранције да ће поверено му обављати у свему како ваља и наредује. Заклиње се пред скупштином, на библији или курану, са руком на срцу… Сваки од тих ритуала је јавно обавезивање.

У овим новим временима појављује се сурогат заклетви. Она је ваљда застарели обичај, па је сада довољно “конституисање” без заклетве. Нова времена, нови обичаји. Нећемо се ваљда више заклињати, а и коме? Недостатак заклетве је направио забуну. Kоме у оваквој конститутивној ситуацији обећати савесност?

Још нам није избледела слика две, до скоро заменице, а од скора тужиље са амбасадором водеће силе НАТО-а, на дан почетка бомбардовања овог несрећног народа, а већ данас нам се тужилачка организација смеши у лице са нове фотографије – новог доказа своје “самосталности”.

Председник и потпредседник Високог тужилачког савета, саопштавају јавности, да су данас положили заклетву…или нешто тако, високом представнику ЕУ у Србији и његовим помоћницима или заменицима… Не замерите за не баш најбоље разумевање самохвалисавог саопштења ВСТ-а. За разумевање је потребна свест, а до моје овако нешто не допире.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Лула да Силва положио заклетву, бразилска полиција спречила инцидент

Највиши представници, највишег јавнотужилачког тела у земљи Србији, на поклоњењу и прошњи милостиње (праћене кроз нове пројекте), код дипломатских представника страних држава и организација. Самосталан од народа и сопствене државе, Високи савет тужилаштва одмах након конституисања обиграва стране амбасаде!

Да би грађани боље разумели, то су ти исти због којих смо ишли на рефередум и мењали Устав у убеђењу да ћемо на тај начин помоћи независном судству и самосталном тужилаштву. Изгледа смо само делимично успели. ВСТ је постао самосталан од своје државе и свог народа, али не и од спољашњих финансијера и пројектаната. До недавно се јавност згражавала подношењу извештаја о раду тужилаштва за ратне злочине амбасади САД од стране бившег тужиоца Вукчевића, а тужилаштво нас изнова и изнова изненађује својим схватањем “потреба промене правне културе”, ма шта то значило. Да су се господа из ВСТ срели са републичком, сада врховном јавном тужиљом, па и министарком правде, својим колегама о чијој ће судбини одлучивати и са њима се сликали, могло би се разумети. Али шта они траже са странцима, макар и дипломатама, није сасвим јасно. Нове пројекте, који повлаче нове паре из разних, често не баш чистих фондова? Едукацију из области промене свести и “правне културе”? (Ваљда су сви остали, ван ВСТ, правно некултурни?) Или можда слика са ЕУ намесницима значи: ми смо сада недодирљиви, а шта и како ћемо радити, рећи ће нам они који то знају боље, а то су стране дипломате? Да су се случајно ВСТ-овци срели са рецимо председником скупштине која их је (бар неке) бирала, на сва звона би звонило о нарушавању њихове самосталности.

Прочитајте још:  ЦИРКУС ЗВАНИ ШКОЛА ИЛИТИ ОНЛАЈН НАСТАВА

Поставља се логично питање: да ли ће ВСТ бирати тужиоце у ЕУ, или ће ЕУ преко њих бирати тужиоце у Србији? Било како било, Србија свакога дана у сваком погледу све више губи и оно мало суверенитета у који се толико заклињемо.

А ви господо истакнути самосталци и остали, ако вас је неко погрешно поучио да се заклињете странцима а не свом народу, имате частан излаз. Оставке су за ЉУДЕ.

Адвокат Горан Петронијевић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *