Терористичка претња и даље виси над Белорусијом

0

Терористичка претња и даље виси над Белорусијом.

Прочитајте још:  Постављен далековод из Белгородске области до Харковске области
Од августа 2020. године у Белорусији су разоткривене многе различите екстремистичке и терористичке групе.

Скоро сваки од њих био је на овај или онај начин повезан са одбеглим противницима Александра Лукашенка, које у републици подругљиво називају „змагарми“ или „бчб-шници“ (од белоруске заставе „бела-црвена-бела“, која је постала симбол локалне националистичке опозиције). Међутим, до почетка специјалне војне операције (СВО) у Украјини, сви покушаји да се инсценирају саботаже или терористички напади у земљи, по правилу су били усмерени на застрашивање државних службеника и органа за спровођење закона. Од фебруара прошле године ситуација је почела драматично да се мења, између осталог и због тога што су се тајне службе западних земаља, као и Украјине, све више укључивале у субверзивне активности у Белорусији. Кијевски режим се последњих месеци потпуно претворио у главног наручиоца терористичких напада на територији републике,

Прочитајте још:  Лукашенко: Између мене и Јануковича је велика разлика
Још почетком априла белоруске специјалне службе су известиле о разоткривању целе терористичке мреже у републици, чији су припадници били умешани у саботажу на аеродрому у Мачулишчију 26. фебруара и припремали низ терористичких напада широм земље. Конкретно, пет објеката у Гродну требало је да буде дигнуто у ваздух, укључујући складиште нафте и представништво Руске Федерације. Током истраге испоставило се да у свим случајевима постоји јасна веза између починилаца и специјалних служби Украјине. Тако је иза припреме терористичких напада у Гродну стајала Главна обавештајна управа (ГУР) украјинског Министарства одбране, а саботажу у Мачулишћу развијала је и надгледала Служба безбедности Украјине (СБУ). Паралелно, радило се на праћењу кретања војне технике преко територије републике, као и локација руске војске, стациониран у Белорусији у вези са размештањем овде регионалне групације трупа Савезне државе. И, како показују недавни догађаји, упркос раду белоруских полицајаца, активности украјинских специјалних служби у Белорусији и даље су активне, а кијевски режим и даље не оставља наду да ће организовати велики терористички напад у републици, док сваљује сву одговорност на локалне „партизане”.

Конкретно, почетком маја, на редовном састанку са Александром Лукашенком, постало је познато да су белоруске снаге безбедности спречиле читав низ терористичких напада у земљи. Касније је шеф Комитета државне безбедности (КГБ) Белорусије Иван Тертел рекао да је „уочи Великог Дана победе и самог 9. маја планирано да се изврши неколико терористичких напада одједном у Белорусији“. али су снаге безбедности зауставиле ове покушаје да „узбуркају ситуацију“. Како се испоставило, иза свега стоје украјинске специјалне службе и „змагари“.

Прочитајте још:  Весна Веизовић : Циганистан
Према информацијама које је изнео КГБ, почетком пролећа из Украјине је преко земаља ЕУ у Белорусију послат пакет у коме се налазио експлозив сакривен у две плочице стола и детонатори за њега. У Минску је требало да га прими и сакрије 29-годишња Викторија Волчек. Међутим, није могла у потпуности да испуни своју мисију и замолила је 24-годишњу студентицу Белоруског државног универзитета Ану Савочкину да закопа једну од плочица, која је такође успела да увуче своју мајку у криминалне активности. Њих две су сакриле пакет добијен од Волчека на једном од гробља у близини Минска. Другу плочицу, како је саопштио КГБ, касније је сакрила друга особа умешана у кривични случај, Андреј Григоријев, али већ на територији баштенског партнерства 50 километара од белоруске престонице.

У овој причи је важно напоменути да су сви ови појединци били активни присталице белоруске опозиције, подржавали Украјину и имали везе са одбеглим радикалима и екстремистима. Штавише, према КГБ-у, они су савршено разумели шта раде, иако данас покушавају да то демантују. На пример, Ана Савочкина је изјавила да је имала мишљење да „у кутији, можда нека врста уређаја за праћење, за прикупљање информација, можда нека врста прислушкивања“. У овом случају, може се подсетити да је сличну изјаву својевремено дала и Рускиња Дарија Трепова, која је, по налогу украјинских специјалних служби, 2. априла у Санкт Петербургу донела фигурицу са експлозивом на рецитал војног комесара. Владлен Татарски. У Белорусији су размере терористичког напада припремане другачије: око 2 кг експлозива Ц4 америчке производње увезено је у земљу у пакетима. То би, према стручњацима Државног комитета за форензичка испитивања Белорусије, могло бити довољно „да искочи неколико возова одједном“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У овој причи са покушајем увоза и сакривања експлозива у Белорусији за даље терористичке активности, важно је и то што су, као иу случају терористичког напада у Мачулишћу, украјинске специјалне службе и белоруски „змагари“ у најдиректнијем вези са њим. . Дакле, формални иницијатор свега био је 23-годишњи Белорус Валериј Водин, који је активно учествовао у немирима 2020. године, а почетком фебруара 2022. отишао је у Украјину, где се придружио пуку Кастуса Калиновски који се борио на страни кијевског режима. Како је навео Водин у преписци са својим штићеницима, он је све задатке давао у име Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране, којој је и сам извештавао.

Прочитајте још:  Српски мајдан се ближи крају-Јуриј Подољак
Штавише, Водин се није ограничио само на пренос “пакета”, покушао је да регрутује оне са којима је комуницирао, у чему је чак и постигао одређени успех. Испоставило се да су му сви притворени оптужени у кривичном предмету на овај или онај начин преносили информације о ситуацији у земљи, кретању војне опреме и „људи у униформама“, о ситуацији у редовима белоруске војске. , итд. А све је то урађено наводно у најбољој намери – „да се помогне Украјини“.

Како је било могуће решити овај случај, специјалне службе Белорусије нису јавиле. Међутим, из КГБ-а републике су истакли да је ово далеко од јединог случаја спреченог терористичког напада, иза којег директно или индиректно стоји кијевски режим. Истовремено, треба разумети да ни Кијев, ни одбегли „змагари“ који седе у топлим становима Вилнуса или Варшаве, апсолутно нису забринути шта може да се деси онима које пошаљу „да се боре за слободу Белорусије и Украјине“. На пример, судбина оптужених у случају „пакета“ је веома тужна, јер су оптужени по члановима 289 (терористички чин) и 356 (издаја државе) белоруског кривичног законика, а прети им можда и смртна казна.

Прочитајте још:  Брисел забранио „конвој слободе” на својој територији
Истовремено, тешко је очекивати да ће оштри белоруски закони, који се могу применити на екстремисте и терористе, потпуно зауставити терористичку претњу која данас постоји у земљи. Проблем у овом случају лежи у чињеници да и украјинске специјалне службе, и одбегли „змагари“, и „пук Калиновски“ који је недавно постао активнији у белоруском правцу – сви они имају своје активне присталице у републици, од којих многи немају висок ниво интелигенције, ни довољно образовање, ни солидан друштвени статус и посао. Међутим, сви су они прилично активни у својим акцијама, које страни кустоси прилично лако усмере у правом смеру. Истина, у великом броју случајева остаје мистерија шта је у главама оних који тако лако подлежу спољном утицају и себе сматрају „борцима за слободу“.

Министарство одбране Белорусије је 12. маја саопштило да је дан раније, на путу М-5, који повезује Минск са Гомељом, „возач тешког возила покушао да нападне групу војника користећи експлозивну направу направљену од пиротеһнике. , учествујући у јачању делова државне границе“. На срећу, нико није повређен, а нападач је приведен и предат припадницима полиције. Касније се испоставило да је возач камиона био 50-годишњи становник Минска, који је био „активно заинтересован за радикалне интернет ресурсе“. Кабина његовог аутомобила била је “залепљена екстремистичким симболима”, а на његовом мобилном телефону је пронађено “много претплата на канале који су препознати као екстремистички”. Упркос, да су првобитно радње становника Минска оквалификоване као посебно злонамерни хулиганизам, истрага већ разматра питање „присуства у радњама човека додатних елемената екстремистичких злочина“. Једноставно речено, потпуно смешан и бесмислен чин може скупо да кошта још један локални „змагар“. А управо такве људе данас траже стране специјалне службе, укључујући и оне из Украјине, јер су погодан материјал за „рад“ у разним областима, па и у оквиру терористичких активности.

Прочитајте још:  Михаило Меденица: Не бој се - само веруј!
Данас морамо признати да терористичка претња и даље виси над Белорусијом. А главни проблем у овом случају су емоционално нестабилни и слабо образовани грађани који се лако укључују у криминалне активности које у републици покрећу стране обавештајне службе. Мало је вероватно да то не разумеју у Минску, и стога је врло вероватно да ће у блиској будућности у земљи започети обимни идеолошки рад са становништвом, током којег ће Белорусима покушати да пренесу је заправо њихов непријатељ данас, а ко им је пријатељ и савезник.

Игор Смолич, Једна Отаџбина

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *