Бесана ноћ за Србе на КиМ: Војска Србије у приправности, заседа Савет за националну безбедност

0

Срби у три општине на северу Косова и Метохије провели су бесану ноћ након што је приштинска полиција јуче упала у општинске зграде у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Ноћ између петка и суботе, после јучерашњег упада косовских специјалних снага у зграде општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку протекла је мирно, није било нових инцидената, јавља репортер РТ Балкан са лица места.

Специјалне полицијске снаге провеле су ноћ око зграда општина које су јуче силом, уз употребу сузавца, шок бомби заузеле. У центрима ових градова и јутрос је много оклопних борбених возила косовске полиције, у близини су припандици ЕУФОР-а и КФОР-а.

Појачаних патрола косовске полиције јутрос има и на путевима по северу Косова и Метохије.

На административним прелазима Јариње и Брњак сиутација је јутрос мирна, нема застоја ни већих гужви, а гужви је било током ноћи када су на прелазе пристигли аутобуси који су превозили Србе са Косова и Метохије на митинг у Београду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Специјалне косовске полицијске снаге јуче су у три одвојене акције, у све три уз употребу сузавца, шок бомби заузеле зграде општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу а у зграде су специјалци затим увели албанске градоначелнике Иљира Пеција, Измира Зећирија и Љуљзима Хетемија који су на изборима 23. априла које су Срби бојкотовали победили са по пар стотина гласоа . Са зграда су затим скинуте заставе Србије и постављене заставе Косова. У Лепосавићу и Звечану после акција заузимања зграда чула се током поподнева и рафална паљба.

Председник Александар Вучић наложио је подизање борбене готовости Војске Србије и наредио хитан покрет у правцу административне линије са КиМ. За 9 сати заказана је седница Савета за националну безбедност.

Прочитајте још:  Цвркут дана – tweet of the day: OldMan @OldManOnTW

Док су специјалци такозване Косовске полиције ударали цивиле, Кфор готово да није ни реаговао. Стигло је штуро саопштење да само прате ситуацију.

“Ово је изузетно опасно за процес нормализације и ризикује даљу ескалацију тензија”, додаје се у саопштењу.
Истиче се да Кфор осуђује ове једностране акције и позива све стране да се уздрже од насиља које би могло да угрози безбедност на КиМ.

Наводи се да је координација између свих актера од суштинског значаја како би се избегла даља ескалација, те да главни приоритет Кфора остаје обезбеђивање сигурног окружења.

“Дијалог и дипломатија су једини пут ка трајном миру и безбедности на Косову”, закључују из Кфора.

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је синоћ да се припадници Војске Србије размештају на позицијама ка административној линији, као и да Србија неће дозволити нову “Олују”.

“Нешто пре 14 часова, начелник Генералштаба Војске Србије издао је даља наређења да јединице Војске Србије заузму одређене позиције које су дефинисане у складу са нашим плановима одбране, стратешким плановима, а даље и оперативно-тактичким дејствовањем Војске Србије, све у циљу заштите суверенитета Републике Србије и њених грађана”, рекао је Вучевић за РТС.

Додао је да војска заузима своје позиције које су у војним документима одређене као позиције Војске Србије у оваквим ситуацијама.

Председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи позвао је синоћ, током разговора са приштинским званичницима, на деескалацију ситуације и смањење напетости на Косову и Метохији.

“Неопходно је смањити напетости на северу Косова како би се дао простор политичком дијалогу који води Европска унија. ОЕБС је спреман да настави да подржава примену споразума постигнутих у оквиру дијалога”, рекао је Османи, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Прочитајте још:  НБС: Предложен нови стендбај аранжман с ММФ-ом, фокус на енергетици

Он се током посете КиМ састао са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и његовом заменицом и министарком спољних послова Доником Гервалом-Шварц.
Разговори са званичницима у Приштини били су фокусирани на недавна дешавања и безбедносну ситуацију на северу КиМ, пише у саопштењу.

Реаговао је и Вашингтон, aмерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да хитно обустави насилне мере на северу КиМ и поново се фокусира на дијалог који се води уз посредовање ЕУ.

“Снажно осуђујемо акције владе Косова које ескалирају тензије на северу и повећавају нестабилност”, навео је Блинкен на Твитеру.

Он је нагласио и да ће то имати последице по билатералне односе САД са такозваним Косовом.

Амерички државни секретар је навео да су акције Приштине противне америчким и европским саветима и да су “нагло и непотребно ескалирале тензије, поткопавајући наше напоре да помогнемо у нормализацији односа између Косова и Србије”.
Блинкен је позвао премијера такозваног Косова да промени курс.

Амерички државни секретар је позвао све стране да се уздрже од било каквих даљих акција које би подстакле тензије и сукоб.

Реаговале су и земље Квинте које су позвале косовске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију. У заједничком саопштењу САД, Француска, Италија, Немачка и Велика Британија осуђују одлуку Косова да на силу обезбеди приступ општинским зградама на северу Косова, упркос њиховом позиву на уздржаност.

“Позивамо косовске власти да се одмах повуку и деескалирају ситуацију и да блиско сарађују са Еулексом и КФОР-ом. Осуђујемо нападе на Еулекс у Звечану”, додаје се у саопштењу.

Прочитајте још:  Сумрак “српских медија”: Најмасовнији протест у Београду задњих годинана, о протесту нико ни реч! (Видео)

Осуда је стигла и од копредседавајуће Српског кокуса, конгресменке Клаудије Тени.

“Те акције су беспотребно довеле до ескалације тензија и угрожавају регионалну стабилност. Премијер Аљбин Курти треба да под хитно промени курс”, поручила је Тени у саопштењу.

Она је нагласила да је једини одрживи пут ка напреткуна Балкану, заједнички рад на постизању мирне и одрживе нормализације. Позвала је све стране да се суздрже од било каквих акција које би додатно појачале тензије.

“Овај регион је довољно искусио насиље, и грађани заслужују мир и просперитет. Сви лидери у региону сада имају одговорност да се поново обавежу на миран процес, поштовање владавине права и да раде заједно у испуњавању најважнијих обећања за бољу будућност”, рекла је Тени.

Одлучно осуђујемо опасне једностране акције привремених институција самоуправе на Косову, чији су наоружани представници 26. маја заузели управне зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, објавила је Амбасаде Русије у Србији у вези са најновијим провокацијама Приштине.

“Позивамо Приштину да одмах обустави самовољу због које су већ повређени цивили. Подржавамо став руководства Србије о непостојању алтернативе преговарачком процесу у циљу проналажења решења за сва отворена питања у решавању косовског проблема”, поручили су из амбасаде уз подсећање да чврст основ за то ствара међународно право, укључујући Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *