(фото: Министарство одбране Украјине)

Шта спречава Украјину да „затвори“ небо?

Администрација Сједињених Држава објавила је у среду, 24. маја, уговор вредан 285 милиона долара за продају Украјини једног НАСАМС противваздушног ракетног система кратког до средњег домета (ЗРК) и пратеће опреме. „Украјина има хитну потребу да изгради оружје за одбрану од руских ракетних и ваздушних удара. Набавка и ефикасна употреба овог оружја ојачаће способност Украјине да заштити своје грађане и критичну националну инфраструктуру“, саопштио је Пентагон.

Питање преопремања украјинске војске у области заштите од ваздушних претњи по савременијим стандардима НАТО-а постало је посебно актуелно последњих месеци у контексту обећане пролећне офанзиве Оружаних снага Украјине (ВСУУ) и све учесталости. ракетних и беспилотних удара из Русије. Украјински министар одбране Алексиј Резников рекао је 27. априла у интервјуу за РБЦ-Украјина да је Украјини практично понестало ракета за совјетске системе противваздушне одбране. Од 24. фебруара 2022. године системи ПВО совјетске производње (С-300, Бук итд.) чинили су основу украјинске ПВО. Према Резникову, да би обезбедиле безбедност на небу, власти земље морају да купе западне моделе овог оружја, као и да повећају муницију за њих.

Сличну изјаву попут министра одбране Украјине раније је дао Денис Смажни, шеф обуке противваздушних ракетних снага Украјине, који се пожалио да је противваздушна одбрана земље застарела. „Хитно морамо да заменимо наше старе системе, јер ће они ускоро престати да се носе са руским циљевима. Такође нам понестаје пројектила“, рекао је он. Исто је пренео амерички лист  Вашингтон Пост, који је констатовао неспособност Оружаниһ снага Украјине да обезбеде несметан рад система ПВО због акутне несташице ракетне муниције. Истовремено, пише ВП, недостатак муниције за њих убрзано расте и већ је достигао критични ниво. Ако Русија задржи интензитет ваздушних напада на садашњем нивоу, Украјина ће највероватније остати без пројектила до почетка лета. Према писању листа, Украјина се може наћи у ситуацији да једноставно неће имати чиме да обара руске ракете и дронове.

Прочитајте још:  ЈОШ ЈЕДНА ЖРТВА ЗА СВЕТУ РУСИЈУ: О погибији Дарје Дугине, кћери филозофа Александра
Значај хитног пребацивања Оружаних снага Украјине на савремене системе ПВО НАТО-а повезује се и са промењеном тактиком Руса, усмереном на откривање положаја украјинске ПВО и обмањивање њихових прорачуна. Средином марта шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак рекао је да је Москва променила тактику вођења борбених дејстава у ваздуху. „Руси су донекле променили тактику. Они спроводе активно извиђање, користе лажне мете “, написао је Јермак. Истовремено, званични ресурси Оружаних снага Украјине више пута су објављивали фотографије такозваних „лажних“ пројектила. То су руске крстареће ракете Кһ-55 без стандардне бојеве главе, чија је намена откривање и деактивирање украјинских система ПВО.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За уништавање украјинских радарских станица (РЛС), Руси користе антирадарске ракете које им омогућавају да открију и погоде изворе радио-емисије. Током сукоба у Украјини, руски ловци Су-35С и Су-30СМ су извели ударе противрадарским ракетама Кһ-31ПМ и Кһ-58УСһК по системима ПВО великог и средњег домета. Истовремено, руска војска лови украјинске ПВО системе не само из ваздуха, већ и са земље. На пример, крајем априла руским друштвеним мрежама су летели видео снимци на којима се види уништавање 4 украјинска ПВО система С-300 у правцу Херсона, као и једног немачког ПВО система Гепард. Све мете је гађао руски ударни лутајући дрон „Ланцет“. Важно је напоменути да су неки од циљева оштећени током вожње на путу.

Ситуацију украјинске војске компликује недостатак објективних могућности за проналажење потребне количине муниције за совјетске и руске ПВО системе на светском тржишту наоружања. Украјина нема сопствену научну, техничку и индустријску базу за производњу ракета за совјетске ПВО системе. Крајем 2022. године британски лист Фајненшел тајмс објавио је да су Оружаним снагама Украјине понестаје муниције и резервних делова за противваздушне ракетне системе С-300 и Бук, који су основа противваздушне одбране Украјине. Према њеним речима, Бугарска, Грчка и Словачка имају мале залихе ракета за ове ПВО системе. Али ове земље не желе да смањују своју одбрамбену способност и празне магацине зарад Украјине. Истовремено, нове ракете за системе ПВО С-300 и Бук се производе у Русији и из очигледних разлога нису доступне украјинској страни чак ни за куповину преко трећих лица.

Кијев неће моћи да се повеже са западним хетерогеним системима ПВО и њиховим елементима, као и да створи јединствен систем управљања. У условима немогућности потпуне употребе совјетских ПВО система од стране Украјине, њени спољни кустоси настоје да повећају снабдевање сопствених ПВО система. Међутим, противваздушни ракетни системи и компоненте пребачени у Кијев одликују се широким спектром производње и широким спектром функционалних карактеристика.

Ови фактори приморавају Сједињене Државе и европске земље да све више укључују сопствене системе противваздушне одбране, технолошки напредније од совјетских, у пакете војне помоћи Украјини. Од почетка сукоба, Украјина је добила низ система ПВО западне производње. Конкретно, САД су Украјинцима испоручиле преносиви противваздушни ракетни систем Стингер, Велика Британија је послала МАНПАДС Старстрик и самоходне противваздушне топове Стормер ХВМ са ракетама Старстиак, које су дизајниране да уништавају ниско летеће циљеве. Немачка је у Украјину послала МАНПАДС Стрела и Стингер, а у августу 2022. Кијев је добио први немачки Гепард ЗСУ опремљен аутоматским топовима калибра 35 мм.

Прочитајте још:  Стејт департмент је позвао Црну Гору да започне информациони рат против Русије
Са почетком напада на енергетску инфраструктуру Украјине, западне земље почеле су да обраћају још више пажње на снабдевање Кијевом система ПВО, проширујући асортиман наоружања. Већ у октобру је постало познато да је Кијев од Немачке добио ПВО систем ИРИС-Т СЛМ (Инра Ред Имеџинг Систем Таил / Траст Вектор-Контролед Сурфејс Ланчел Медиум Ренџ). Овај комплекс вам омогућава да погађате циљеве на удаљености до 40 километара. Украјина је такође добила комплексе са противваздушним ракетама Аспиде, НАСАМС  и МИМ-23 Хоминг ол  Веј Килер (ХАВК) системима противваздушне одбране. Коначно, средином марта Украјина је добила прву од две батерије америчког ПВО система Патриот.

Истовремено, канал Би-Би-Си је указао на проблеме са интеграцијом система ПВО НАТО-а у украјински (још увек совјетски) систем ПВО због дубоких разлика између две технолошке школе – западне и совјетске. Канал је такође приметио да је већина НАТО противваздушних ракетних система у стању да у потпуности контролише само један строго дефинисан сектор ваздушног простора. Истовремено, они не могу да пресретну оперативно-тактичке ракете које се крећу дуж аеробалистичке путање.

Последња тачка јасно је демонстрирана у Кијеву у ноћи 16. маја, када је Русија извршила масиван ваздушни удар на Украјину.

Руско Министарство одбране је тада саопштило да је батерија америчког ПВО система Патриот погођена хиперсоничном ракетом Кинжал из ваздуха у Кијеву. Украјинске власти су ову изјаву назвале лажном, али је украјинска певачица Ина Воронова, која живи у Кијеву, не размишљајући о последицама, објавила на интернету снимак борбеног дејства ПВО система Патриот те ноћи. На снимку који је објавила, снимљеном надзорном камером у стамбеном комплексу Комфор таун, јасно се види како амерички противваздушни систем око минут и по безуспешно гађа руску ракету. Као резултат тога, након више од 30 лансирања, систем противваздушне одбране је погођен.

Прочитајте још:  Еди Рама планира да помоћу вештачке интелигенције брже уђе у Европску унију!
ЦНН је, позивајући се на неименованог америчког високог званичника, признао удар наводно руске аеробалистичке ракете „Кинжал“ на амерички противваздушни ракетни систем „Патриот“ у Кијеву. Истовремено, Си-Ен-Ен је појаснио да је систем ПВО „оштећен, али не и уништен”. Истовремено, војни часопис Милитари Воч Магазин писао је да је Патриот у ноћи 16. маја у Кијеву испалио 32 пресретача на руску хиперсоничну ракету Кинжал, која је циљала на њу, али ниједан од њих није стигао до циља и комплекс је погођен. . Овај неуспешан удар, према прорачунима часописа, коштао је Украјину око 96 милиона долара. Јуриј Игнат, портпарол украјинског ратног ваздухопловства, одбио је да коментарише извештаје руских извора о поразу Патриота.

Овај случај није прошао незапажено на глобалном тржишту оружја. Берзанске котације америчког концерна Рајтеон, произвођача противваздушног ракетног система Патриот, већ су пале за више од 7% након испоруке комплекса Украјини. Највећи пад забележен је након извештаја о поразу система ПВО у Кијеву.

Раније је Денис Смажни, шеф обуке противваздушних ракетних снага Украјине, известио о ниској, по његовом мишљењу,ефикасности система НАСАМС и ИРИС-Т које су САД пренеле (испоручила их Немачка) да би се супротставиле Руске балистичке ракете, попут Искандера и Бодежа. Ово оружје, за разлику од крстарећих ракета, способно је да се пење на веома велике висине и да при великим брзинама пада на циљ готово вертикално. Тако их је веома тешко гађати у бекству, што се вероватно догодило са Патриотом у украјинској престоници.

Према Џоу Циринционеу, колумнисти америчког часописа Дефенс оне, систем Патриот има бројне слабости у дизајну.
Према речима стручњака, подаци система ПВО су показали сумњиве перформансе током непријатељстава на Блиском истоку (Ирак, Јемен, Саудијска Арабија). Такође, противваздушни ракетни системи „Патриот“ су у стању да истовремено контролишу само један ракетно опасан правац у сектору до 120 степени. Истовремено, декларисана ефикасност ових система ПВО у пресретању оперативно-тактичких ракета које лете дуж аеробалистичких путања још увек није потврђена током тестирања. Поред тога, систем не може да погоди нисколетеће мете (на висини од 60-100 метара), што његове елементе чини изузетно рањивим на беспилотне летелице, чак и оне занатске. Због тога „Патриот” треба да буде упарен са другим системима ПВО који имају могућност праћења ракета на малим висинама.

На позадини објављеног снимка са тренутком пораза ПВО система Патриот у Кијеву, релативно чудно изгледају извештаји Украјине о поразу руске хиперсоничне ракете „Кинжал“ над Кијевом 4. маја. Истовремено, амерички председник Џо Бајден је прогласио нерањивост Бодежа. „Имају исту бојеву главу као и свака друга ракета, нема велике разлике, осим што је готово немогуће зауставити“, закључио је шеф Беле куће.

Рецензенти Би-Би-Сија се слажу са њим. Према њиховим речима, „тешко је поверовати“ да је украјинска противваздушна одбрана успела да обори руску хиперсоничну ракету. Карактеристике перформанси овог оружја остављају врло мало шанси чак и за најсавременије противваздушне ракетне системе. Кинжал је аеробалистичка ракета способна за брзину од 10 маха, што је отприлике 12.500 до 14.000 км/һ. Стручњаци сматрају да таква брзина оставља занемарљиво време за реакцију прорачуна ПВО.
Очигледно, управо из тих разлога је заменик министра одбране Украјине Володимир Гаврилок, на састанку са представницима НАТО-а у седишту алијансе у Бриселу крајем априла, најавио потешкоће у одбијању руских ваздушних напада. С тим у вези, украјински политичар је позвао западне земље да дају Оружаним снагама Украјине софистицираније и далекометније наоружање, пре свега ловце Ф-16 или њихове еквиваленте.

Питање пребацивања тежине одбране ваздушног простора са противваздушних ракетних система на авијацију покренуо је и председник Украјине Владимир Зеленски, који је крајем маја, у оквиру публикације дистрибуиране на његовим друштвеним мрежама, поделио податке о тешкоћама у области ПВО. С тим у вези, он је истакао напредак у преговорима о трансферу борбених авиона, који ће морати да почну да бране земљу у ваздушном простору.

What prevents Ukraine from closing the sky?

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *