Опасан транскаспијски пројекат.

На позадини руско-украјинског сукоба, интересовање Европљана за пројекте на Каспијском мору расте пред нашим очима. Европска унија повећава куповину азербејџанског гаса, а на дневни ред поново се нашло питање полагања Транскаспијског гасовода (ТЦГ) дуж морског дна.

Азербејџан и Турска изјављују спремност да обезбеде своју територију за транзит плавог горива европским потрошачима. Међутим, источно од Каспијског мора, у Ашћабаду, они и даље имају низак профил у погледу пројекта транскаспијске цеви. И мало је вероватно да власти Туркменистана греше што више воле да наставе да развијају сарадњу са својим традиционалним трговинским партнерима – Кином, Ираном или Русијом, него да успоставе партнерство са Европском унијом.

Прочитајте још:  Одеса ће постати нека врста „сунђера“ који ће апсорбовати руске ракетне ударе
Разлог за наставак некада тихих разговора о Транскаспијском гасоводу свима је јасан: бизнисима и политичарима колективног Запада һитно су били потребни ресурси да попуне празнину на европском тржишту изазвану забранама које је увела Европа. о снабдевању плавим горивом из Руске Федерације. Чини се да нема ништа лакше него да се сада почне са полагањем подводног цевовода, поготово што функционише Јужни гасни коридор (СГЦ) који снабдева азербејџанским горивом европске потрошаче.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, ако детаљније проучимо проблем ТЦГ-а, испоставиће се да постоје огромне препреке финансијске и политичке природе које ометају реализацију овог великог пројекта. Конкретно, потребна су огромна улагања да се организује цео процес упумпавања туркменског гаса у Европу, а не само да се изгради цевовод под водом.

Како сведочи искуство Бакуа у формирању Јужног гасног коридора, Азербејџан је морао да постане главни инвеститор. Јужни гасни коридор обухвата гасовод Баку-Тбилиси-Ерзурум, Турски Трансанадолски гасовод (ТАНАП) и Трансјадрански гасовод са правцем ка јужној Европи. И кроз све ове цеви протиче азербејџански гас, али су његове количине ограничене. У сваком случају, Туркменистану ће бити потребни дугорочни гасни уговори са Европљанима, који гарантују да ће Ашһабад добити не само приход, већ и више милијарди долара финансирања од западних банака за развој поља у Туркменистану и улагања у проширење Јужног гаса. Коридор.

Међутим, за десет година Европљани неће бити заинтересовани да купују туркменски гас под условима који одговарају Ашһабаду. У будућности им није потребно плаво гориво по високим ценама, а имплементација планова ЕУ за прелазак на обновљиву енергију од стране забринутости ЕУ само ће смањити потребу Европљана за природним гасом. Као резултат тога, Брисел и европски купци ће захтевати од Ашһабада да им обезбеди ниске цене туркменског плавог горива, терајући Туркменистан у дугове.

Прочитајте још:  Нова акција „Белих шлемова“ открива скандалозну заверу Запада у Сирији
Поред тога, Европска унија стално повезује енергетску сарадњу у енергетском сектору са испуњавањем сасвим специфичних политичких захтева од стране других земаља. О томе сведочи барем садашња конфронтација између ЕУ и Русије. Подривање конаца подводних гасовода Северни ток показало је да је европским политичарима и званичницима важније да остваре политичке циљеве него поуздано снабдевање гасом свог становништва и индустрије.

Туркмени, овај древни народ, једва да су заинтересовани за чињеницу да, кроз блиску енергетску сарадњу са европским престоницама, почињу да усађују озлоглашене демократске вредности и западну политичку агенду, усмерену против традиционалних партнера Ашһабада.

Рената Алимова/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *