НАТО распоређује додатне снаге на Косову и Метохији

0
кфор

Кфор (Фото: НАТО)

НАТО распоређује додатне снаге на Косову и Метохији.

Команда здружених снага НАТО у Напуљу саопштила је да је почело распоређивање додатних снага на Косову као подршка снагама КФОР-а.
“НАТО распоређује додатне снаге на Косову, као одговор на недавне немире и рањавање 30 припадника снага НАТО-а за Косово. НАТО је наредио распоређивање Оперативне резерве својих снага (ОРФ) за западни Балкан, које су биле у седмодневној приправности”, наводи се у објави Команде здружених снага на Твитеру.
Прочитајте још:  Финска постаје нови центар иновација у одбрани: НАТО одобрио покретање акцелератора и тест центара за напредне технологије
Додатном мултинационалном батаљону резервних снага наређено је да смањи свој статус приправности за распоређивање од четрнаест дана на седам дана, како би били спремни да појачају КФОР ако буде потребно.
„Распоређивање додатних снага НАТО-а на Косову је разборита мера да се обезбеди да КФОР има способности које су му потребне да одржи безбедност у складу са нашим мандатом добијеним од Савета безбедности УН. Желим да похвалим КФОР што је предузео брзе, уздржане и професионалне акције, како би се зауставили немири и спасили животи. Насиље мора да престане и све стране морају престати да предузимају радње које подривају мир у свим заједницама на Косову“, изјавио је командант Команде здружених савезничких снага у Напуљу адмирал Стјуарт Манч.
Прочитајте још:  Чланови скупштине Привредне коморе Србије једногласно донели одлуку о поновном избору Марка Чадежа за председника
Команда НАТО у Напуљу је навела да пажљиво прати ситуацију на Косову и да ће наставицти да координира са КФОР-ом како би осигурала да он располаже свим потребним снагама и могућностима које су му потребне да непристрасно обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице, а у складу са својим мандатом на основу Резолуције 1244 Савета безбедности УН из 1999. године.
https://twitter.com/JFC_Naples/status/1663521726582468608?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1663521726582468608%7Ctwgr%5Eed7a5e5fd0fb1b120f59bd45fe0dc214bcec0b12%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsputnikportal.rs%2F20230530%2Fkako-je-protekla-noc-na-severu-kosova-i-metohije-kfor-oko-zgrade-opstine-u-zvecanu-1156412723.html
Бонус видео
https://www.youtube.com/watch?v=P8LMQ3aqYp0

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *