Срби истрајни у захтеву да се Приштина повуче

0
срби

Косово и Метохија (Фото: РТ Балкан)

Срби истрајни у захтеву да се Приштина повуче.

Након насиља у Звечану у понедељак, када су до зуба наоружани припадници специјалне јединице косовске полиције и припадници Кфора напали голоруке Србе, јучерашњи дан је протекао напето, али мирно у све четири општине на северу Космета. Српски захтеви – да Приштина повуче специјалце Росу и да у зграде општинских самоуправа не долазе албански тзв. градоначелници – јуче до 15 часова нису испуњени, због чега би и данас требало да буду настављени протести. Испред општинске зграде у Звечану и у току јучерашњег дана задржао се кордон Кфора, који је развукао и бодљикаву жицу. И седишта привремених општинских органа у Лепосавићу и Зубином Потоку остала су под опсадом специјалаца Росу, уз појачано присуство Кфора.

У зграде Привременог органа општине Звечан и општине Зубин Поток, за разлику од Лепосавића, јуче нису долазили новоизабрани албански „градоначелници” које Срби не прихватају, као ни априлске локалне изборе које су бојкотовали. У Лепосавићу окупљени Срби поставили су српске тробојке на барикаде и ограде које је подигао Кфор. Члан Председништва Српске листе Славко Симић и бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић разговарали су с командантом америчког Кфора и поновили захтеве да се специјална полиција повуче, као и да општинске просторије напусти „градоначелник” Љуљзим Хетеми. А некадашњи председник Скупштине општине Звечан Срђан Милосављевић јуче се нешто пре 15 часова обратио учесницима протеста у тој локалној самоуправи и позвао их да данас учествују у најмасовнијем окупљању, у борби за опстанак и останак, рекавши да је ово и скуп подршке и солидарности са ухапшеним Србима и онима који су брутално претучени.

Прочитајте још:  Вучић: Неће бити капитулације ни предаје, нећемо се сагласити по питању уласка Приштине у УН
Подсетимо, у понедељак је у Звечану Драгиша Гаљак погођен бојевом муницијом, а више од 50 Срба који су се обратили за лекарску помоћ повређено је од удараца, употребе сузавца, гумених метака и шок-бомби. Милосављевић је јуче затражио да се из притвора пусте неосновано ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић. Иначе, здравствено стање Драгише Гаљка (53), који је рањен бојевом муницијом у пределу леве карлице, и јуче је било тешко, а он је задржан на одељењу интензивне неге Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици.

„Будно пратимо његово стање. Остала двојица тешко повређених су прекјуче након медицинског збрињавања пуштени на кућно лечење”, казао је за „Политику” др Златан Елек, директор КБЦ Косовска Митровица. Од четворице Срба које је Кфор ухапсио у Звечану и предао их специјалним јединицама Росу, двојица су пуштена, а у полицијском притвору од 48 сати су задржани Радош Петровић и Душан Обреновић, којег је полиција брутално тукла и приликом спровођења у јужну полицијску станицу и по доласку тамо. „Душан је страшно претучен, задобио је повреде главе, посекотине, подеротине, хематоме на глави и њему је потребна хитна интервенција хирурга”, изјавио је јуче Предраг Миљковић, који заступа Обреновића. Истовремено, ухапшени Радош Петровић је пренео свом адвокату Дејану Васићу да су га припадници Кфора вукли док је седео на асфалту заједно са осталим Србима. Иначе, у све четири општине са српском већином на северу Космета – Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу – јуче су биле отворене продавнице и угоститељски објекти, а затворене су школе и вртићи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Екстремисти оскрнавили српску заставу и мурал Новака Ђоковића

Нова застава Србије постављена је у Грачаници, након што су синоћ непознати починиоци запалили српску тробојку поред споменика Милошу Обилићу. Мештани Грачанице јуче ујутру су пријавили да је застава Србије на кружном току у Грачаници запаљена, а убрзо затим постављена је нова, преноси „Косово онлајн”. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је навео да је „албански екстремиста у Грачаници запалио српску тробојку у свом сулудом мрзитељском пиру, инспирисан нападом Куртијевих терориста на северу Косова и Метохије на голоруки српски народ”. „Срби су заставу одмах заменили новом, јер никада мржња неће бити јача”, написао је Петковић на „Твитеру”.

Прочитајте још:  Лукашенко: Саветујем руководству Србије да не седи на две столице (видео)
Такође у току ноћи између понедељка и уторка у Ораховцу је оштећен и мурал најбољег српског тенисера, на којем су написани симболи тзв. ОВК. „Екстремисти ударају тамо где су Срби најизолованији и најрањивији. То је слика и прилика Куртијеве екстремистичке политике на КиМ”, казао је Петковић.

Биљана Радомировић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *