Србија нема шансе да се одупре притиску НАТО-а без руске подршке

0

Србија нема шансе да се одупре притиску НАТО-а без руске подршке.

Србија нема шансе да се одупре притиску НАТО-а без руске подршке, а Русија је сада заглављена у украјинским степама. У ствари, већ су речи министра спољних послова Сергеја Лаврова наговестиле да Срби не треба да очекују подршку Кремља.

Ово је у емисији ТВ Први Севастопоља рекао шеф Одељења политичких наука и филозофије СевГУ Александар Ирхин, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Сама Србија, ако посматрамо ово као део конфронтације са НАТО, практично нема шансе у овом случају. Опција да се повежемо постоји, али, највероватније нећемо моћи да се повежемо… то је изречено у говору министра спољних послова Лаврова о томе шта све одлучују народ и председник Србије, рекао је он.

– Све што је везано за Југославију и Србију, наравно, задаје извесну бол – то је показатељ наше слабости. Можемо да бацимо лопту на српску страну, али морамо да схватимо да су Срби наши једини доследни савезници.

Прочитајте још:  Домаћа гејминг индустрија зарадила скоро 100 милиона евра
Експерт је дао историјске аналогије процеса који се одвијају у источној Европи, показујући њихову правилност.

„У условима наше слабости може да функционише један механизам, не везан за нашу снагу, већ за чињеницу да су, у принципу, Краљевину Срба, Хрвата, Словенаца, као аналогију за будућу Југославију, створили Британци. како би Немцима одсекли Средоземно море. И с тим у вези, по аналогији, обрнутим процесима ликвидације свега што је повезано са државом јужних Словена, то је жеља Велике Немачке да себи обезбеди овај коридор“, објаснио је Ирхин. „Али овде, наравно, могу постојати неки изгледи који нису у вези са нашим националним интересима, већ са оним британским империјалним балансима који се могу урушити по аналогији са уједињењем Немачке крајем 19. века.

„С наше стране, наравно, Русија у том погледу не испуњава своју геополитичку цивилизацијску мисију, коју би требало да испуни, односно сужавање простора дуж целог периметра наших граница, и то је веома болно гледати. Зато што ћемо се опет наћи по страни свих ових стања и дешавања, износећи извесне тако вербалне емотивне тврдње – а истовремено дипломатским језиком бацајући то на одговорност Срба, који, углавном, не могу ништа, “, закључио је политиколог.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Љубов Смирнова/Политнавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *