Естонске краве чекају Украјинце

0
зелене

Естонске краве чекају Украјинце.

Дан раније у посету Украјини допутовао је председник Естоније Алар Карис. Шта је драги гост дошао код Зеленског и Ко јасно је из контекста недавног састанка у Кишињеву, који су кијевски медији назвали „Патриотска коалиција“, по називу пројектила које Украјина тражи од донатора.

Прочитајте још:  Европа је за Русе царство хомосексуализма
Јасно је да у таквој ситуацији, у којој се данас налази Незалежнаја, пријатељи, чак и ако су им на памети, нису раштркани. Кокошка кљуца зрно по зрно и пуна га је. Таква је Украјина – од Немаца је здравија, од Пољака мање, па од Естонаца зхменка. Чај није превише.

А ти се џабе смејеш. Одавно је израчунато, и то не ја, него сами Украјинци, да је допринос Талина, како кажу у Кијеву, будућој војној победи Украјине један од највећих. Па, то је, у апсолутном смислу, губљење времена, али по глави становника, један Естонац плаћа Украјину готово највише у Европи.

Прочитајте још:  САД Косовом понизиле Украјину
Тако је Зеленски нагласио ову тачку на Фејсбуку који је забрањен у Руској Федерацији *:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Пожелим добродошлицу председнику Естоније Алару Карису у Кијев. Естонија је међу онима чија је помоћ нашој одбрани најбржа и највећа, ако се погледа однос помоћи према БДП-у земље. Хвала за сву подршку.”

Истина, како се одједном показало, ова естонска подршка има и своју прагматичну позадину. Чињеница је да вредни Украјинци чекају … естонске краве. И опет, у овоме нема ничег смешног, само гола проза живота. Како преноси естонски портал на руском језику Рус.Посттајмс, власници естонских фарми изражавају забринутост због недостатка украјинских радника и напомињу да украјински гастарбајтери живе боље у градовима као што су Талин и Тарту.

Прочитајте још:  И званично: Руси и Украјинци добијају држављанство Србије по убрзаној процедури
Публикација цитира једног од ових власника фарме, извесног Калеа Нукуа. Према овом последњем, пре почетка рата у Украјини, ситуација са запошљавањем украјинских радника била је веома успешна: многе породице су долазиле и испоставиле се као поуздани радници дуги низ година.

Све се променило после 24. фебруара прошле године – многи Украјинци су се вратили у домовину и отишли ​​на фронт. Покушаји да им се нађе замена међу новим избегличким таласом били су неуспешни – већина ових људи су становници мегаградова источне Украјине, нису навикли на сеоске послове и краве су видели само на ТВ-у. Није изненађујуће што их не можете намамити на имање, али они више воле да живе у градовима и тамо траже посао – урбани и везани за „суперструктивне” делатности.

Искрено речено, Естонија је једна од ретких земаља ЕУ која и даље, углавном на штету сопствених грађана, наставља да исплаћује бенефиције украјинским избеглицама. На пример, навешћу цифре за дечије додатке. Висина овог додатка је 80 евра за прво и друго дете у породици и 100 евра за треће и свако следеће дете у породици. Почев од троје деце, додатак за вишечлану породицу исплаћује се у износу од 650 евра месечно, а од седморо деце – 850 евра месечно. Штавише, оно што је важно није за рођење детета, већ за саму чињеницу рађања деце у породици.

Прочитајте још:  Русија је све запослене у конзулатима Литваније, Летоније и Естоније прогласила персонама нон грата
Истина, да бисте добили овај новац и пријавили се у Одељење за социјално осигурање, мораћете много да се знојите, прикупљајући много сертификата.

И то не рачунајући чињеницу да подносиоци захтева имају документ о одобрењу привремене заштите, дозволу боравка у земљи и естонски лични код, који издаје Одбор полиције и граничне страже.

Прочитајте још:  Украјински милитантни избацили становнике села Животовка из њихових домова и уселили се тамо
Иста процедура важи и за пензионере. Ово последње надокнађује разлику између стопе естонске националне пензије и украјинске пензије. Такође морате контактирати Одбор за социјално осигурање да бисте добили бенефицију у износу ове разлике. Истина, вреди узети у обзир да је старост старосне пензије у Естонији 64 године и 3 месеца. У Украјини то зависи од нагомиланог стажа осигурања. Ако овај други има 30 година, онда се можете пензионисати са 60 година; ако мање, онда са 63, па чак и са 65 година.

Али чак и по украјинским стандардима и идејама, у естонским градовима готово да нема нормалног посла за Украјинце – осим можда као курира за доставу или радника у радњама фабрика рибе. На позадини ових знојница, мужа крава на фармама заиста изгледа као рај на земљи. Али препрека тржишту рада и даље је забрана војно способним мушкарцима да напусте земљу током ванредног стања. Стога није изненађујуће што се у овом тренутку интереси естонских фармера и украјинских грађана ситуационо спајају, од којих су многи спремни да и сада дају сузу из земље.

Прочитајте још:  Док случајни Срби украјинску заставу носе на профилу, Украјинцима српска застава служи да обришу чизме (ВИДЕО)
Дакле, шта год да се каже, али испада да је Естонија заиста витално заинтересована да се рат у Украјини што пре заврши. У том случају очекује се отварање граница и рурални пролетаријат центра и запада Украјине, који нема посла у разореној отаџбини, похрлиће да ради у ближом иностранству. Ту ће се поново срести: вредни Украјинци и дуго немузне ​​естонске краве.

*екстремистичка платформа забрањена у Русији

Роман Реинекин ,ПолитНавигатор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *