Жепа – најболнија рана за Пале: 31 година од мучког убиства српских бораца

0

(фото:Срна)

Жепа – најболнија рана за Пале: 31 година од мучког убиства српских бораца.

Кобног 4. јуна 1992. године, у хуманој мисији достављања помоћи, хране, воде и смене поставе, која је опслуживала радио-релејни објекат на коти Зловрх, страдало је 45 српских бораца из Пала.

Убијени су кукавички, из заседе у месту Жепа, упркос договору две сукобљене стране да конвој мирно прође.

Код спомен-обележја данас су се окупиле породице и саборци, да одају пошту недужнима и још једном поруче како је очување Републике Српске завет свим садашњим и будућим генерацијама.

Истакнуто је да је Жепа најболнија рана и успомена за општину Пале из Одбрамбено-отаџбинског рата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ СЕ ОГЛАСИО: Не свиђа им се иницијатива за увођење војног рока у Србији
Председница Председништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић подсетила је да је прошла 31 година од како су Пале испратиле борце на хумани задатак достављања хране војницима који су обезбеђивали релеј на коти Зловрх током којег је њих 45 мучки убијено у заседи.

“На овом месту су, осим тих бораца, погинуле и неке будуће генерације оних који за собом нису оставили потомство и једна мајка“, рекао је Гавриловићева.

Прочитајте још:  Кадиров је најавио повратак чеченских бораца након ослобођења ЛНР
Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да сваке године Паљани обилазе спомен-обележје код Жепе са посебним пијететом.

“Надам се да након толико година бар трунку гриже савести имају ти који су то урадили, јер једно је борити се на прави начин, а друго је убијати из заседе” – додао је Југовић.

Жепачка мермерна плоча са 45 уклесаних имена, недавно обновљена, на поштовање опомиње садашње и све будуће генерације. Очување успомена остаје императив – још већи очување Републике Српске, поготово у времену изазова какво је садашње, пише РТРС.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *